Museum och gallerier i Norrköping

Konst och kultur är en stor del av Norrköping. Här finns ett brett utbud av museum där du kan njuta av konst, arkitektur och historia. Upplev allt från samtida konstutställningar till häftiga dom-föreställningar i 3D. Oavsett om du är Norrköpingsbo eller om du är på besök i vår vackra stad vill vi varmt rekommendera ett besök på våra spännande museum!

Museum i Norrköping

Arbetets museum ligger mitt i Industrilandskapet i ett hus byggt i armerad betong år 1916. Byggnaden är formad som ett strykjärn, vilket har gjort att den sedan länge går under namnet Strykjärnet. Här står människors minnen och historier i fokus istället för föremål, vilka du kan uppleva genom ord och bild som berättar om arbete, vardagsliv, industrisamhällets kulturarv och det mångkulturella samhället. Här finns någonting för alla åldrar: allt från spännande aktiviteter såsom Museideckarna för barn till givande debatt- och kulturkvällar för vuxna.

Arbetets museum

Är du intresserad av konst? Då är detta rätt museum i Norrköping för dig. Med några av Sveriges främsta konstsamlingar inom modernism och samtidskonst samt en gedigen grafiksamling finns här någonting för alla smaker. Delar av utställningarna finns alltid på plats men utbudet uppdateras ständigt med tillfälliga utställningar. Oavsett om du redan varit på Norrköpings konstmuseum finns det alltså sannolikt ny konst du kan njuta av att uppleva!

Norrköpings konstmuseum

Detta museum i Norrköping är beläget i industrilandskapet vid Motala ström. Här får du lära dig mer om stadens historia från forntid till stormaktstid på ett sätt där du får använda flera av dina sinnen som får det att kännas som om du var där! I de gamla fabrikslokalerna förmedlas det lokalhistoriska kulturarvet genom ett varierat utbud av utställningar, visningar, stadsvandringar och föreläsningar. Norrköpings stadsmuseum fick för övrigt ta emot det prestigefyllda priset Årets museum 2021.

Norrköpings stadsmuseum

För dig som uppskattar samtidskonst är detta rätt val av museum i Norrköping! Ståhl Collection är ett privat initiativ av konstsamlaren Mikael Ståhl, beläget i Yllefabriken som är en av Norrköpings välkända textilfabriker, byggd under 1900-talets första hälft. Museet har kommit att väcka stort intresse långt utanför Norrköpings gränser och anses vara ett av de främsta privata konstmuseerna i Norden. Här kan du beundra storslagna, unika verk av svenska såväl som internationella konstnärer som på olika sätt anses vara betydelsefulla för vår samtid.

Ståhl Collection

I hjärtat av Norrköpings industrilandskap hittar du Visualiseringscenter, ett museum i Norrköping som beskrivs bäst som ett digitalt science center. Centret är resultatet av ett nära samarbete mellan Norrköpings kommun, Linköpings Universitet, Norrköping Science Park och RISE C-Studio. Här finns någonting för alla – barn såväl som vuxna – allt från en Virtual Reality-arena till interaktiva utställningar och en Dom, där ett brett utbud av domföreställningar visas i 3D på en kupolformad filmduk. Här står teknik, naturvetenskap och film i fokus och storslagna wow-upplevelser utlovas!

Visualiseringscenter

Letar du efter bra turistinformation?

Våra infopoints

Ta dig runt i stan

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 12 januari 2024