Norrköpings Konstmuseum

Norrköpings Konstmuseum har en av Sveriges främsta konstsamlingar inom modernism och samtidskonst. Dessutom har museet en omfattande grafiksamling och en grönskande skulpturpark som är en lugn oas mitt i staden.

Konstmuseets historia börjar redan 1901 då industrimannen Pehr Swartz skänkte stiftsbibliotekarien E. H Segersteens stora konstsamling till Norrköpings konstförening. Samlingen omfattade mer än 500 verk och överlämnades till staden när Norrköping fick sitt första museum och bibliotek i Villa Swartz 1913. Genom donationer växte konstsamlingen och stadsarkitekt Kurt von Schmalensee fick i uppdrag att rita en ny byggnad vid Kristinaplatsen, där Norrköpings Konstmuseum flyttade in 1946.

Samlingarna är Konstmuseets hjärta och kärna, det nav som övrig verksamhet utgår ifrån. Delar av Norrköpings Konstmuseums samlingar finns alltid på plats och kompletteras med fördjupande presentationer kring teman och konstnärskap, genom tillfälliga utställningar. Norrköpings Konstmuseum ansvarar för kommunens offentliga konst och förvaltar kommunens konstsamling. Museet bidrar på så sätt till stadsutvecklingen och arbetar kontinuerligt för att konstnärlig gestaltning ska vara en självklar del av kommunens miljöer.

Aktuell information, öppettider, pågående utställningar samt aktuellt program hittar du på Konstmuseets hemsida.

Hemsida
www.norrkopingskonstmuseum.se

Mer information