Arbetets museum

På Laxholmen i centrala Norrköping hittar du Arbetets museum i en imponerande byggnad byggd av armerad betong år 1916. Här står människors berättelser i fokus i stället för föremål – museets utgångspunkt är nämligen att varje människas liv är värt att berätta om i ord och bild. Detta är en plats som bjuder in till reflektion och dialog och som inspirerar till egna tankar.

Arbetets museum i Norrköping är ett unikt museum på många sätt. Här förenas konstnärlig gestaltning med vetenskaplig dokumentation och samhällsdebatt, vilket gör detta till en nyskapande mötesplats för samtal om människors arbeten och liv. Museets utställningar, seminarier och övriga programverksamhet utgår från ledorden arbete, genus, makt, generation, klass och etnicitet. Detta är rätt plats för den samhällsintresserade som vill bli inspirerad till egna tankar och funderingar med hjälp av andra människors historier och upplevelser.

Här finns någonting för alla – tänkvärda utställningar, debatter och kulturkvällar, men även spännande aktiviteter för de små. Varje dag anordnas till exempel Museideckarna, som är en lustfylld upptäcktsfärd för barn i alla åldrar.

I museets ljusa och välutrustade konferenslokaler kan man även mötas och krydda sina konferenser med kultur.

Arbetets museum – en byggnad med mycket historia

Arkitekten Folke Bensow, som ritade byggnaden som idag är Arbetets museum, lät sig inspireras av Laxholmens form och lät därför bygga en sjuhörning. I folkmun har Arbetets museum i Norrköping därför kommit att kallas för Strykjärnet. Fram till mitten på 1930-talet inrymde Strykjärnet ett väveri för att sedan främst användas till tvinning, dressning, spolning och rullning. De flesta som arbetade här var kvinnor, och som mest arbetade 600 personer här. En av dessa är den före detta rullerskan Alva Carlsson, som du kan höra berätta om hur det var att arbeta i Strykjärnet när du besöker Arbetets museum.

Under 1960-talet lades många av landets textilfabriker ned, men industribyggnaderna fick stå kvar. På 1980-talet väcktes området till liv igen, och idag ses Industrilandskapet som ett av Sveriges mest intressanta områden och besöks årligen av tusentals turister. Arbetets museum slog upp portarna år 1991 och består av en rik samling av berättelser och fotodokumentationer som samlats in sedan man öppnade.

Utställningar på Arbetets museum

På Arbetets museum i Norrköping kan du ta del av utställningar som berör arbete och vardagsliv, det mångkulturella samhället och industrisamhällets kulturarv. Vanligt förekommande teman som genomsyrar utställningarna är demokrati, mänskliga rättigheter och intersektionalitet.

Arbetets museum visar både utställningar som pågår i flera år och kortare utställningar, men man har även ett fåtal permanenta utställningar. En av dessa är Historien om Alva – en gripande berättelse om en 16-årig flicka som flyttade in till staden för att arbeta som rullerska på Strykjärnet fram till pensionen. Alva berättar själv sitt livs historia i Trapphuset på museet.

För dig som har ett intresse för politisk illustrationskonst erbjuder museet en permanent utställning om Sveriges mest kända politiska tecknare, EWK. Utställningen berättar om hans liv och arbete och innefattar även nära 2000 av EWK:s teckningar.

Arbetets museums hemsida kan du hitta information om aktuella såväl som kommande utställningar.

Hemsida
www.arbetetsmuseum.se

Mer information