Nedim i Norrköpings nöjesbransch sedan 1980

Publicerad: 26 juli 2023
Foto på Nedim som sitter i en grå soffa och ler.

Nedim Ergül köper sin första nattklubb i Norrköping innan han muckar från lumpen. Sedan dess har han varit en betydande entreprenör i Norrköpings nöjesbransch.

Följ med när Norrköpingsentreprenören och mångåriga nattklubbsägaren Nedim Ergül berättar om sin resa i stans nöjesbransch och hur utelivet i Norrköping har utvecklats de senaste 43 åren. Han berättar också om Hugo Parkfestival, hur han ser på nöjesbranschens framtid i Norrköping och hur hans drivkraft alltid har varit att skapa leenden på människors läppar.

Snart är det dags för den fjärde upplagan av Hugo Parkfestival i lummiga Götaparken intill Norrköpings resecentrum med stora artistbokningar som Veronica Maggio, Hooja, Miss Li, Markolioo och Timbuktu. Smygstarten är storslagen med legendariska Norrköpingsbandet Eldkvarns sista spelningar.

Festivalens huvudarrangör är restaurangen och nattklubben Hugo som drivs av Nedim Ergül. Trots att Nedim varit aktiv i Norrköpings nöjesbransch i 34 år och idag driver hela sju verksamheter inom restaurang och nöje är han ödmjuk och understryker att den som står bakom idé och framgång med Hugo Parkfestival är hans brorsson Andreas Ergül.

Publikhav och scen ovanifrån.

Den 27-29 juli är det dags för Hugo Parkfestival i Götaparken igen. Foto: Hugo.

- Jag började ensam för 43 år sen, men nu är jag ägare till ett familjeföretag, berättar Nedim och fortsätter; vem jag är? Jag är pappa, man, bror, vän. Jag är 56 år och har i huvudsak alltid jobbat med nöjen. Där har jag skött allt från ombyggnation, avtal, löner, kassasystem, inköpssamverkan, jobbat ”i dörren” som värd och skapat nya projekt. Utanför kärnverksamheten driver vi även fastighetsaffärer och produktion av sugrör i bambu. Jag sköter även alla räkningar och alla fakturor, samt bokföring.

Nedim driver idag restauranger och nattklubbar i både Norrköping, Linköping och Finspång.

Han är ägare till Hugo – Stekhus, klubb & bowling och Puls Nattklubb i Norrköping och delägare i de resterande enheterna Hugo Finspång och Strandgatan 2 i Linköping, samt Vila – Bar och kök, Broadway – Café och kvarterskrog och Mocca Deli som är det senaste tillskottet i Norrköping. Mocca Deli ligger i korsningen Tunnbindaregatan och populära stråket Västgötegatan nära Industrilandskapet. Zara Larsson, Snoop Dogg, Vengaboys, FIVE, Miriam Bryant, Molly Sandén, Maskinen och E-type är några av de stora artister som har stått på Hugo och Puls scener under åren.

Zara i blått ljus med mikrofon och två dansare bakom.

Zara Larsson på Hugo Parkfestival 2022. Foto: Hugo.

- Det har varit både dans-, klubb- och ren restaurangverksamhet. Jag har köpt, sålt och köpt tillbaka verksamheter. Det senaste köpet är restaurangen Mocca Deli. Det är första gången jag har köpt en fullt färdig verksamhet med ett fungerande koncept. Innan har jag alltid köpt verksamheter som gått i konkurs, varit stängda eller inte gått så bra, berättar Nedim.

Vad fick dig att stanna i branschen?

- Jag har alltid tyckt om glädje. När jag ser glada människor så blir jag glad! Jag älskar att göra det jag gör! Jag kommer aldrig hit om jag inte är glad och jag går inte hem förrän jag är nöjd. Jag tror jag tänker lite annorlunda. Jag står till exempel fortfarande i dörren på Hugo och Puls för att möta gästerna och se utvecklingen. Hittills har jag haft rätt så rätt i varför saker sker som det sker, säger Nedim.

Har du fått någon värdefull lärdom under åren som du vill dela med dig av?

- Riktigt vänner finns där även när det går dåligt.

En ung entreprenör

Entreprenörskapet började tidigt. Redan när Nedim var 10 år tvättade han bilar efter skolan på Luntgatan. Även om Nedim beskriver sig som ett busigt barn gick verksamheten bra. Snart hade han 3-4 bilfirmor som lämnade sina bilar i hans biltvätt. Karriären inom nöjesbranschen och nattklubbsvärlden startade när 11-åriga Nedim började som diskare på nattklubben Palace.

- På den tiden fick diskare vara så unga. Jag fick faktiskt sparken första dagen men gav inte upp! Jag fick en ny chans av Håkan Polhammar, en av bröderna som drev imperiet Polhammargruppen, säger Nedim.

Vatten som flyter, grått hus i bakgrunden, röd skylt med texten "Palace".

Foto på nattklubben Palace från 2002. Foto: Norrköpings stadsarkiv.

Nedims väg in i nöjesbranschen

- Jag var på alerten och visade framfötterna. Jag fortsatte jobba på Paradiset med sitt stora dansgolv av ca sju ton gips. Det låg vid Nya torget, ungefär där Arbetsförmedlingen finns idag. Tidigare hette stället Ambassadören och sen Number 1. Efter Paradisets tid byttes namnet till Ritz och sen Stefani.

Grafisk karta med lila kvadrat vid Nya torget.

Här fanns nattklubben Paradiset.

- När jag var runt 16 år så kallade DJ:n Matsa mig för ”diskarn på diskot” och jag sa ”vänta du, en dag ska jag äga nattklubb”. Jag skulle egentligen ha fortsatt på Kungsgårdsgymnasiet efter 9:an men hoppade av. Under uppropet när mitt namn kom var jag inte där, utan en annan elev svarade att "Nedim jobbar på Norrtullsgrillen". Så jag är hundra procent självlärd. Idag uppmuntrar jag verkligen mina barn att de ska gå på universitet. Om en ungdom som arbetar hos mig funderar på att hoppa av för att studera så pushar jag dem alltid. Det är en fantastisk möjlighet som jag inte hade. Om barnen sen önskar ta över företaget efter mig så får de såklart gärna göra det. Vi syrianer och assyrier är ofta väldigt duktiga småföretagare, säger han.

När Nedim var 17 år köpte han Norrtullsgrillen tillsammans med sin syster Suat Dilsiz. Därefter köpte han Karamello och sen var det dags att göra lumpen. När Nedim muckar 1989 har han redan köpt sin första nattklubb – dansrestaurangen ”Smyg in”. Han hade läst i tidningen att klubben var till salu och frågade sin kapten om han kunde få ledigt en timme.

- Jag kom överens med ägarinnan, åkte hem och hämtade handpenning och när kaptenen frågade vad jag hade gjort så kunde jag svara att jag hade köpt en nattklubb! Jag muckade i september och klubben öppnade bara några månader senare. Då fanns både Tour de Ville och Grand Hotels nöjeskrog, men vi konkurrerade inte eftersom mitt ställe låg lite off. Vi hade varken Black Jack eller casino och medan de andra krogarna serverade spritdrycker kunde vi bara erbjuda öl och vin i baren, berättar Nedim.

Första halvåret var det väldigt tufft för hans första nattklubbsverksamhet, men plötsligt en kväll knackade en av medarbetarna på dörren till Nedims kontor och sa ”kan du komma och hjälpa oss? Det är fullt!”

- Jag fortsatte driva verksamheten i fyra år och det gick riktigt bra. Därefter köpte jag två konkursställen, Grand i Katrineholm och Number 1 i Finspång. Ingen trodde att vi skulle lyckas med dem, men det gjorde vi! Jag skulle säga att vi slog ut alla andra på marknaden då, säger han.

När Nedim hade fyllt 23 år drev han redan 3-4 enheter inom Norrköpings krog- och nöjesbransch.

Hugo Parkfestival är inte Nedims första festival. Redan 1992 var han med och arrangerade ”Snap” i Himmelstalundshallen. Men det blev inte samma succé som Hugo Parkfestival.

- År 2004-2007 var jag med och skapade ett koncept som kallades för ”Krog direkt” där tanken var att ha ett färdigt paket som köptes in av restauranger och nöjesbransch. Paketet inkluderade inköp, marknadsföring, DJ och bokföring, berättar han.

Minns du krogarna, dansrestaurangerna och nattklubbarna?

- Jag jobbade på alla enheter som Polhammargruppen drev. Palace matverksamhet heter idag Yam Yam. Det är inte alla som vet hur gamla anor pizzerian vid Spiralens parkeringsplats har, säger Nedim.

Nedim fortsätter berätta om nattklubbsvärldens historia i Norrköping och de glädjefyllda platserna dit människor kom för att träffas, dansa, äta, dricka och roa sig.

På Strömsholmen fanns en jättestor byggnad med samma namn där det var restaurang, nattklubb och livemusik. Strömsholmen var mycket populärt på den tiden.

Grön, lummig ö, grå bro, mycket vatten som glittrar i solen.

Strömsholmen idag med nyöppnad glasskiosk och mysig strandinredning på ön.

På andra sidan gatan från Hugo, där TV4 finns idag, fanns dansrestaurangen Storan. Det var öppet sex dagar i veckan med 5-600 sittande gäster!

I samma lokal som Storan, fanns puben Draken, den enda klubben i stan som hade öppet till klockan 05 – alla dagar i veckan! De serverade folköl och grillspett till gästerna som hade trevligt på puben ända tills de kunde åka hem igen när bussarna började gå på morgonen vid klockan 5-6. Nedim arbetade på bägge ställen som båda ägdes av Polhammargruppen.

- De som är 60 plus borde minnas nattklubben Queens Corner, i närheten av Rådhuset, som var öppen tisdag till lördag, säger Nedim.

Senare skulle ett gatukök på ungefär samma plats ha samma namn. På Kungsgatan fanns Olympia, för de yngre, som därefter blev Bergsbron. Café de la Paix låg där Renströmmen finns nu och var både hotell och dansrestaurang. Lord Hill fanns i byggnaden som heter Pronovahuset nu.

Otten – med hjärta för Norrköpings fotboll

Nedim berättar om när han var med och skapade ett nattklubbskoncept med hjärta i fotbollen på Otten, som låg där Puls finns idag. 1995 startade Otten på Södra Rydsgatan och hette tidigare Moonlight.

- Jag hade idé men behövde någon som pratade fotbollsvärldens språk och hade rätt kontakter. Jag erbjöd uppdraget till Mårten Jacobsson som jag kände från min tid i lumpen, men han rekommenderade mig att kontakta Jörgen ”Jögga” Lindström som tackade ja och blev en del av konceptet.

Otten bytte namn till Ottens vänner och på scen första kvällen var legendariska Norrköpingsbandet Eldkvarn. Köerna ringlade sig ända ner till Bergsbron och de fick slutsålt.

- Ottens vänner hade öppet tre dagar i veckan och det var alltid fullt! Helt utan vanlig, traditionell marknadsföring. Vi sponsrade däremot ungefär 40 olika lag inom olika sporter, inte bara fotboll och alla divisioner – även Korpenlag. Vi gjorde spontana, roliga saker och kunde till exempel fylla en buss och åka till matcher för att ge våra sponsrade lag en riktigt häftig hejarklack! Även om det var lägre divisioner. Det gjorde verkligen avtryck. Vi lyfte gemenskapen som finns inom idrott och att träffas och umgås, säger Nedim.

Brun trähylla med flaskor, på en hylla ligger en vit fotboll. Hugos logotyp i mitten.

Bild från Hugo med en fotboll prydd med IFK Norrköpings blå stjärna. Foto: Hugo.

När lokalerna skulle göras om blev deras klubbkoncept utköpt.

Vi den här tiden köpte Nedim nattklubben Empire på Drottninggatan. Lokalen var från början en biograf och hette då Kamera. Nu gjorde han om Empire till dansrestaurang.

Grafisk karta med lila kvadrat i byggnaden vid Götaparken.

Här fanns nattklubben Otten.

- Jag hade läst i tidningen om en verksamhet som låg i lokalerna där Puls finns idag. Jag tror stället kallades ”Promenad” men gick inte så bra. När jag åkte förbi med bilen fick jag för mig att svänga in och fråga ägaren om han ville samarbeta eller sälja. Vi började med Otten på nedervåningen. Den karaktäristiska, gigantiska fotbollen i taket, som nog många minns, monterades upp när Otten flyttade till övervåningen. Det gick fantastiskt bra och vi hade 1 100 besökare per kväll, alla tre dagar i veckan under våra 5 år! Jag minns bara glädje, säger Nedim.

Han sålde Otten 2004 men köpte tillbaka nattklubben 2011. Då byttes även namnet till Puls som finns där idag.

Scen med Kaliffa i skjorta och bakvänd keps. Närmast i bild är en dansare med stort lockigt hår. Ung publik som är mycket engagerad.

Artisten Kaliffa med dansare på Puls, 2022. Foto: Puls.

Då föddes familjeföretaget

Innan dess hade Nedim tillsammans med sin lillebror Besim Ergül köpt restaurangen och nattklubben Hugo som låg precis intill Otten. På Hugo spelades pop och rock, vilket skiljde sig från Otten och på så vis menar Nedim att verksamheterna inte konkurrerade eftersom de drog till sig olika målgrupper.

Två ölglas på ett litet bord, i bakgrund är bowlingbanor, dunkelt med blå och lila partybelysning.

Idag är erbjuder Hugo både restaurang, nattklubb och bowling till sina gäster. Foto: Hugo.

När Nedim valde att köpa tillbaka Otten och byta namn till Puls anslöt även brorssönerna Andreas Ergül, Daniel Ergül och Johnny Ergül samt systersonen Toni Dilsiz och det blev ett familjeföretag.

Så utvecklades utelivet i Norrköping

- Runt 1996, när jag drev Lord Hill, var restauranger öppna till senast klockan 23, pubar till senast klockan 01 och nattklubbarna till klockan 03, vilket gjorde att folk fylldes på hela tiden på alla ställen. Idag kan en restaurang vara öppet till klockan 03 och nu behövs inte ens danstillstånd, berättar Nedim.

Under en period fanns hela fyra nattklubbar bara kring Skvallertorget. Där Film- och musikgymnasiet ligger idag, fanns nattklubben Avenyn och på andra sidan bron fanns Tellus, Wasa och Cromwell House. Utbudet av musik och nöje i stan slutade inte där, på Drottninggatan fanns Tour de Ville, Grand Hotell, dansrestaurangen Storan och närmare tågstationen låg Palace som hade öppet sju dagar i veckan med kapacitet för 2 500 besökare på sina två våningar.

Väg med bilar. Gula, vita och orange byggnader. Fågelperspektiv. Höstfärgade orange träd. Vatten som flyter under en bro med bilar.

Foto på Skvallertorget och Bergsbron. Foto: Norrköpings kommun.

- Det var mycket dansband onsdag till lördag medan söndag till tisdag var nattklubb. Det var nästan omöjligt att komma in på Palace! Alla ställen hade gäster. De flesta hade öppet 4-7 dagar i veckan. Det är skillnad jämfört med idag. Jag tror även att smartphones påverkar utelivet. Förut träffade du vännerna, tjejen eller killen på krogen men idag träffas inte folk på samma sätt. Fri surf, Snapchat och samtal till utlandet gratis med mera har försämrat sätten att umgås med varandra tror jag, säger Nedim.

- Det var mer bråk och stök förr, men jag upplever att våldet och konflikterna har blivit grövre. Förr kunde det vara några smällar sen nästa dag drack man öl i ihop, berättar han.

Förut fanns möjligheter för tonåringar att gå på disko, till exempel på Jackie och Olympia som hade en åldersgräns på 15 år.

- Unga fick en slags uppfostran, en läran genom dessa diskon, och även att våga utan alkohol. Då fanns nattklubbar för 18-åringar och uppåt, med besökare upp till 40-50-årsåldern. Jag tror gymnasiediskon är viktiga och ett sätt att sysselsätta ungdomar, men det behövs samarbeten för att sådana evenemang ska gå runt. Ett par år hade vi diskon för unga tillsammans med Norrköpings kommun. Jag skulle gärna se fler sådana samarbeten, till exempel med fritidsgårdar. Vi har även haft nattklubb och evenemang för äldre och personer med funktionsnedsättning. Det var mycket uppskattat och jag tror att Norrköping lyfts om vi tillsammans kan göra evenemang för fler målgrupper möjliga, säger Nedim.

Efter pandemin eller strax innan märkte Nedim hur besökare i åldern 18-21 år började försvinna. Troligen till privata hemmafester. Han tror även att den målgruppen till exempel inte har dansen i sig på samma sätt som äldre.

- Yngre personer har en annan kultur som vi inte har anpassat oss till än och som vi behöver hänga med i, säger Nedim.

Musiken som lockar besökare har också förändrats över tid. Nedim menar att de artister som lockar flest unga tyvärr kanske inte alltid är de bästa förebilderna.

- Själv är jag är jag mer pop, rock och reggae, säger han.

När publiken är i åldern 23-35 år kan en konsertkväll gå bra med kanske 1 000 besökare, men förut kunde en stor artist dra fem gånger så mycket folk.

Bord och svarta mjuka soffor. Glasstaket. Glittrande vatten. Blå himmel med vita moln.

Restaurang Vilas uteservering med utsikt över Motala Ström. Foto: Vila.

- Innan pandemin var jag sugen på att öppna ett ställe med lounge-koncept. Det blev Vila – bar och kök. I en lounge kan du sitta ner och prata, äta och dricka eller dansa om du vill. Du behöver inte ett dansgolv. Men jag märkte att tiden nog inte var inne. I Sverige är vi lite för blyga, men i utlandet har jag sett motsatsen. Sen kom pandemin och under perioder var lounge-konceptet det som erbjöds i nöjeslivet. Det var väldigt utmanande under pandemin och jag tror att nattklubbslivet gick ner sig efter det. En lounge-restaurang har kortare öppettider och behöver varken inträde eller garderob, så på det sättet är det mer utmanande, säger Nedim.

Nedim om framtiden för Norrköpings nöjesbransch

- Nattklubbskonceptet har levt så länge och hållit i sig, jag hoppas att människor åter kommer tycka att det är ett sätt att umgås. För ett tag sen hade jag två gäster som kom på sig själva med att bägge satt med sina mobiltelefoner vid ett bord här – och skrev till varandra, berättar Nedim.

Han hoppas också på fler aktörer på marknaden och konkurrens.

- Ett bredare utbud lockar ut folk. Kompisar kan ha olika smak och de kan tillsammans besöka fler ställen under en kväll. Det är också lättare att jobba som krögare om det finns konkurrenter. Då ser vi varandras brister och möjligheter. Nu kan vi inte tillfredsställa alla målgruppers blandade önskemål, vilket kan bli ett problem i framtiden.

Lila-orange mjuka, lyxiga, runda soffor med små runda bord i mitten.

Foto från Hugos loungeavdelning. Foto: Hugo

Hugo Parkfestival – idé, festival och framtidsvisioner

Idén till att arrangera en flera dagars musikfestival föddes från de lyckade konserterna som hölls på Hugos uteservering med artister som Kalle Bah och Björn Rosenström med flera.

- En gäst sa till Andreas att det var trångt på uteserveringen och frågade om vi inte kunde utöka till gräsplätten utanför också. Det var så det började. Andreas ligger bakom idén från start.

  • 2017 – Allra första Hugo Parkfestival äger rum! På scen står Magnus Uggla och Kapten Röd med flera.
  • 2018 – Festivalen är fem dagar, vilket känns lite långt.
  • 2019 – Hugo Parkfestival kortas till tre dagar, samma antal dagar som i år.
  • 2022 – Festivalen är tillbaka efter uppehållet under pandemin med artister som Ulf Lundell, Den svenska björnstammen och Thomas Stenström.
  • 2023 – I år smygstartar legendariska Norrköpingsbandet Eldkvarn storslaget festivalen genom att uppträda för sista gången tillsammans. Evenemanget är ett samarbete med Eldkvarns favorithak Broadway som drivs av Jögga. Tanken var egentligen en konsertkväll, men biljetterna sålde slut på några timmar, så då frågades bandet om de kunde spela två kvällar. Årets festival kommer ha lite mer svängrum efter beskärning och översyn av parkens träd. Det kommer släppas fler biljetter, finnas VIP-platser och stort fokus på en fri och mysig känsla.
Scen med lila ljus. Publik med uppsträckta händer. Gröna lummiga träd. Sommarkväll.

Foto från Hugo Parkfestival 2022 med Ulf Lundell på scen. Foto: Norrköpings kommun.

- Det kommer bli rekord! Vi har sålt väldigt många tredagarsbiljetter. Vi märker också att det inte bara är artisterna som drar utan helheten. Ett kvitto på att vi har skapat en bättre och bättre festivalupplevelse! Samarbetet med Norrköpings kommun har också varit ännu bättre i år, bland annat genom Fenixfonden. Vi är stolta över vårt arbete och att vara en lokal samarbetspartner. Genom festivalen fyller vi hotell och restauranger och ger uppdrag till lokala evenemangsaktörer. Vi arbetar alltid lokalt i största möjliga utsträckning och ger också många ungdomar chans till jobb, berättar Nedim.

Festivalen har tillsammans med Eldkvarns konserter sålt 28 000 biljetter – vilket är rekord! Förra årets festival var tillsammans med Ulf Lundells konsert visserligen en dag kortare, men sålde då totalt ca 16 000 biljetter. En skillnad som gör festivalkonceptet så lyckat, enligt Nedim, är att besökare inte bryr sig om de blandade åldrarna under en festival jämfört med om de skulle gå på nattklubb.

- Människor är också mer benägna att gå på festivaler och klubbar som inträffar mer sällan, jämfört med nattklubbar som är öppna året runt, säger Nedim.

Scen med stor publik. Mörk kväll. Lila och orange ljus. Utskjutna långa konfetti.

Foto från Hugo Parkfestival 2022. Foto: Hugo.

Om Nedim får fundera och önska till framtidens Hugo Parkfestival kommer evenemanget finnas kvar på samma plats. Konceptet med konserter och festival utomhus och därefter nattklubb inomhus till klockan 03, närheten till Norrköpings resecentrum och hotell är viktiga styrkor.

- Vi hoppas kunna bli större! Vi skulle också vilja ha utländska artister, men då behöver vi kunna utöka vårt tak på besökare som idag ligger på 5-6 000 personer. Vi har haft kontakt med festivalen ”Vi som älskar 90-talet” men även där krävs större ytor. Jag har länge varit sugen på att anordna konsert på ”Parken” – Platinumcars Arena där IFK Norrköping spelar sina hemmamatcher! Tänk en riktigt stor konsert med 25-30 000 besökare, säger Nedim engagerat.

”Det som är bra för Norrköping är bra för mig”

Nedim avslutar med att berömma Norrköpings krögare, sina kollegor i branschen och betonar hur de samarbetar trots att de konkurrerar.

- Norrköping sticker ut. Vi får kämpa allihop men vi är duktiga på att göra det vi gör. Jag har funnits och varit verksam i Norrköping i 43 år och jag kommer finnas kvar här i Norrköping resten av mitt liv. Därför har jag alltid ett brett perspektiv, utöver bara mina verksamheter. Det som är bra för Norrköping – är bra för mig. Jag värderar förtroende och långsiktighet. Till exempel använder jag alltid samma leverantörer. Hittills har jag aldrig haft någon konkurs, det är jag mycket stolt över, säger Nedim.

Intervjun är slut, men på väg ut från Hugo, genom uteservering med strandkänsla och brassestolar, förbi bardisk, dansgolv, skinande glas, vackra möbler och glasdörrar fortsätter Nedim berätta personliga anekdoter från sitt händelserika yrkesliv.

- Vi får se, det kanske får bli en bok om mitt liv en dag, skrattar han.

Nedim sitter i en brassestol på sand, likt en sandstrand, men på en uteservering.

Nedim på Hugos uteservering. Foto: Norrköpings kommun.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 31 juli 2023