Nationell kunskapssatsning komplett när Kungen invigde WISDOME

Publicerad: 13 december 2023
Personer som sitter i biosalong i en 360 graders dom.

Den 5 december invigdes WISDOME Stockholm och med det är nätverket av fem visualiseringsdomer i Sverige komplett. Navet för hela satsningen är Visualiseringscenter C i Norrköping med utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs inom Linköpings universitet.

WISDOME Stockholm invigdes av H.M. Konungen onsdagen den 5 december. Vid invigningen presenterade professor Anders Ynnerman visionen bakom satsningen och tog med gästerna på en kavalkad av spektakulära upplevelser som visar på potentialen med vetenskaplig visualisering och teknikens möjligheter.

Genom WISDOME kommer vi att nå ut med vetenskapskommunikation till de över två miljoner besökare vid landets fem ledande science centers. Den övergripande målsättningen är att bidra till ökat intresse för naturvetenskap, teknik och matematik – ett oerhört viktigt och aktuellt uppdrag, säger Anders Ynnerman, grundare och initiativtagare för WISDOME och konsortiedirektör för Visualiseringscenter C i Norrköping.

Genom en generös donation från Knut & Alice Wallenbergs stiftelse har byggnation av fyra helt nya domteatrar och en uppgradering av tekniken i Norrköpings dom möjliggjorts. Donationen finansierar även innehållsproduktionen för WISDOME med nydanande metoder inom vetenskapskommunikation med lär- och upplevelsematerial i domformat.

WISDOME produceras lokalt i Norrköping inom Visualiseringscenter C och visas på samtliga Wisdomearenor och har distribuerats till en rad internationella platser. Hittills har tre Wisdomeproduktioner haft premiär:

1. Making Magic – visar på ett spektakulärt vis tekniken och matematiken bakom visuella effekter i film och video

2. Stort – bjuder på en hissnande resa från jorden, via Mars, hela vägen till Big Bang.

3. Chemistry of Life – tar besökarna in celler och förklarar livets grundläggande kemi

Nästa tema är AI. En domfilm som förklarar hur AI egentligen fungerar är just nu under produktion och har planerad premiär om ett år. Näst på tur väntar en produktion om klimat och miljö.

Visualisering erbjuder en unik möjlighet att göra komplex forskning tillgänglig för alla. Människor är otroligt bra på att tolka visuell information och det globala visuella språket hjälper oss att överbrygga avstånd.

Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete inom Widomearenorna runt om i landet. Det här är bara startskottet på ett långsiktigt samarbete för att sprida metoder och upplevelser med vetenskapskommunikation som kapitaliserar på den kunskapsnod som byggs upp inom Norrköpings Visualiseringscenter C under lång tid. Att resultaten nu sprids nationellt och internationellt skapar goda förutsättningar för lokal tillväxt och stolthet, säger Lisa Lindgren VD på Norrköpings Visualisering AB.

Kungen klipper ett gult och blått band.

WISDOME Stockholm invigdes av H.M. Konungen onsdagen den 5 december.

Om WISDOME

Startskottet för WISDOME var Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses jubileumsdonation på 150 miljoner kronor år 2017. WISDOME syftar till att skapa ökat intresse för teknik och naturvetenskap, framför allt bland Sveriges unga och har sin utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet.

Inom WISDOME samverkar Sveriges fem ledande science center samt flera universitet och forskningsmiljöer kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik för nya sätt att lära och engagera. WISDOME hittar du på Visualiseringscenter C i Norrköping, Curiosum i Umeå, Malmö museer i Malmö, Universeum i Göteborg och på Tekniska museet i Stockholm.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 13 december 2023