8 vackra cykelturer

Bild på skog Kolmården


Att uppleva Norrköping med omgivningar på cykel är så himla härligt - så packa cykelkorgen, ta med broschyren och känn upptäckarlusten vakna till liv! I listan nedan finns åtta härliga turer, några med flera alternativa vägar. Vi har valt att märka ut turernas längd, så du själv kan välja vilken som passar just dig.

Alla turer har olika attraktioner att erbjuda, vägarnas karaktär är olika. En del är nästan helt bilfria och du får delvis cykla på grusväg, medan andra är fina asfalterade vägar, ibland hårt trafikerade. Att sträckorna dessutom har vägval som inte beskrivs här gör att det finns många alternativ till trevliga turer (se respektive cykelkarta).

Kanalturen

Ta sikte mot Ljunga och fortsätt sedan längs slingriga landsvägar fram till Mem där Göta Kanal startar. Härifrån cyklar du på bilfria vägar längs kanalen hela vägen till Norsholm förutom vid Snövelstorp där du får ta en svängom vid sjön Asplången.

Det är lätt att hitta längs denna tur och sträckan bjuder på caféer, glasskiosker, restauranger och även övernattningsmöjligheter. Ta en paus vid en av alla slussarna du passerar. På hemvägen kan du besöka Löfstad slott för en guidad tur i den fantastiska miljön.

Kanalturen karta

Vikbolands-/stegeborgsturen

En härlig cykeltur där du får uppleva gamla anor från medeltiden. Upplev Vikbolandet med vackra gårdar och sädesfält när du cyklar via Ljunga, Kuddby och östra Ny.
Målet, Stegeborg med sin slottsruin och vackra miljö, var under medeltiden en av Sveriges viktigaste fästen Om du inte har kaffekorgen med finns här möjlighet till förtäring alldeles intill Slätbaken. Du cyklar vidare mot Söderköping, som erbjuder allt som en sommarstad kan tänka sig Sedan 2012 finns cykelväg på hela sträckan mellan Norrköping och Söderköping.

Karta Vikbolandsturen

Vångaturen

Vångaturen erbjuder närhet till Östergötlands största sjöar Roxen och Glan. Är du intresserad av kultur är Löfstad slott ett måste. Löfstad är ett intakt adelshem med anor från 1400-talet. Här finns spännande slottsvandringar i vacker miljö.
Via Kimstad kommer du sedan mot Grensholm slott som ligger alldeles intill Roxen. Nu är det kanske dags för ett välförtjänt dopp. Mot Vånga cyklar du förbi många gårdar och böljande fält.
Vi rekommenderar en avstickare på Restadsvägen mot Glans kalkbruk. Här kan du vandra i det gamla brottet eller bara njuta av den hänförande utsikten över Glan. En vårdag är det garanterat alldeles blått av blåsippor utmed den här vägen.
Matsäckskorg rekommenderas på den här turen.

Vångaturen karta

Kyrkoturen

Besök 15 olika kyrkor utan att cykla samma väg två gånger. I Arkösund stannar du till för ett bad, restaurangbesök eller kanske för att spendera natten på hotell/vandrarhem eller camping. Hela Vikbolandet täcks in i denna tur som på den södra delen trafikerar mindre slingriga vägar i vackra landskap, men som på den norra sidan går längs den hårdare trafikerade Arkösundsvägen.

Kyrkoturen karta

Sörsjöturen

Cykla norrut mot Jursla och ta sedan av mot Hults Bruk som är känt för sin yxtillverkning. Vid Ågelsjön finns möjlighet till både bad och klättring. Upplev även den storslagna naturen vid sjön. Naturen är vacker och ljud av fågelsång är svårt att undgå när du trampar vidare mot Sörsjön under vår­och sommartid. Vid Nybygget söder om Sörsjön kan du uppleva en gammaldags slåtteräng. Den här turen rekommenderar vi till dig som uppskattar härliga bad och lugn, naturskön miljö.

Sörsjöturen

Bråviken runt

En heldagscykeltur för dig som älskar att cykla. Mot Åby är det raka spåret och sedan börjar äventyret via Gamla Stockholmsvägen mot Krokek och Marmorbruket. Hoppa av vid Getåravinen och upplev den spännande naturen. Vid marmorbruket väntar en varierande flora och en otrolig utsikt när du besöker Tittut Kan naturen bli vackrare? Är det Kolmårdens Djurpark som lockar är du på rätt väg. Avsätt några timmar i den fina parken. Vid Säter är det färja som gäller för att komma över till Skenäs och Vikbolandet. Passera östra Husby och njut av de naturupplevelser Svensksundsvikens och Djuröns naturreservat bjuder på. En lång tur där vi rekommenderar matsäckskorg även om möjlighet finns för att mätta magen.

Bråviken runt karta

Löfstadturen

Vid Löfstad slott kan du hoppa av cykeln för en promenad i den gamla parken. Här finns även restaurang, cafe, museum och ett slott med anor från 1400-talet. Vidare längs turen kommer du till Göta kanal där du kan stanna vid en sluss och betrakta båtar och ta en fika. Det kan vara svårt att hitta så ta med dig gröna kartan för säkerhets skull. Löfstadturerna finns i två olika sträckor som bjuder på det mesta.

Löfstadturen karta

Kolmårdsturen

Kolmården bjuder på många härliga naturupplevelser. Om du väljer den korta turen hamnar du i mystiska och lummiga Getåravinen. Den längre turen följer Kolmårdsmarmorns gamla transportväg från Marmorbruket längs Nunnebanan mot bruksorten Stavsjö Här upplever du en unik natur. Under turen finns många tillfällen för svalkande bad i Kolmården. Glöm inte Gröna kartan för att lätt hitta rätt.

Kolmårdsturen karta

 

Hoppas du får en fin cykelupplevelse!

Dela gärna sidan
Hjälpte den här informationen dig?
Uppdaterades senast 3 augusti 2021