10 anledningar att cykla

ungdomar som cyklar

Fördelarna med att cykla är oändliga! Här tänkte vi nämna några av de främsta. Saknar du lite motivation för att välja cykeln, bjuder vi här på 10 skäl som vi hoppas ska övertyga dig!

1. Du är snäll mot miljön
Upp på sadeln och gör gott både för din hälsa och andras! Avgaser är en stor bidragande orsak till miljöföroreningar och klimatförändringar. Så genom att sadla om och låta bilen stå så kan du på ett lätt och roligt sätt bidra till en bättre värld för alla.

2. Du sparar pengar
Genom att cykla till jobbet blir det billigare än att ta bilen eller köpa buss- eller pendeltågskort. Genom att ta cykeln till jobbet har du redan fått träningen gjord när du kommer hem och det är billigare än ett gymkort! Win-win!

3. Du får allsidig träning
Det bästa med träningsformen cykling är att det är en allsidig träningsform. Speciellt ben och rumpa tränas extra av cykling. Det är en av de absoluta bästa träningsformerna för underkroppen, och är samtidigt skonsam för knän och leder.

4. Du tänker bättre
Cykling är bra för psyket. Enligt forskning så kan 30 minuters cykling förbättra både ditt minne och din koncentration. Du får ökad blodcirkulation till hjärnan vilket leder till mer syre och näring, vilket hjälper dig att tänka klarare!

5. Ett bra sätt att hålla sig i form
Cykling är ett väldigt ett effektivt sätt att öka förbränningen. Det är lika effektivt som att springa när det kommer till att träna ben och rumpa, men betydligt skonsammare för kroppen eftersom det sliter mindre på dina leder och knän.

6. Det är socialt
Genom att cykla kan man passa på att få lite tid för sig själv. Men det är också en perfekt träningsform för att umgås med andra. Aktivera hela familjen i cykelturen så finns det så mycket man kan upptäcka på vägen som man inte hade gjort om man tagit bilen.

7. Det är härligt ute!
Att få andras in den friska luften när man cyklar är så fantastiskt och befriande oavsett om man väljer landsvägscykel eller ett mer äventyrlig tur med mountainbike. En cyklist andas in mycket mindre föroreningar än någon som kör bil eller buss.

8. Man kan cykla året runt
Alla årstider har sin charm och genom att välja cykeln så kommer du få uppleva skiftningarna starkare. Sommar, höst, vinter och vår - glädjen består. Med modern utrustning finns det ingenting som hindrar att inte cykla året om även när temperaturerna sjunker.

9. Cykling gör dig pigg
Istället för att försöka vila sig pigg är det nästan alltid mer effektivt att röra på sig. Är man låg på energi så gör en cykeltur att sinnena skärps och kroppen vaknar till liv. Testa! Känn skillnaden efter bara tio minuter.

10. Snabbare från A till B
Oftast så är cykeln faktiskt det snabbaste transportsättet för att komma fram, speciellt i stadsmiljö. Man kan på sin tur njuta av känslan av att andra sitter fast i bilköer eller väntar på försenade kollektiva färdmedel.

Dela gärna sidan
Hjälpte den här informationen dig?
Uppdaterades senast 13 augusti 2021