Cries for climate justice – Images of youth activism

Barn och unga idag kämpar för sin framtid. Många av dem gör det i miljörörelsen Fridays for Future (FFF). Det som började med en skolstrejk av den då 15-åriga Greta Thunberg 2018 engagerar idag människor över hela världen. Cries for Climate Justice handlar om några av dessa människor – fem unga aktivister som kämpar för klimaträttvisa. Ofta talas det i termer av barn och ungas framtid när klimatförändringarna berörs. Men många unga lever redan idag med konsekvenserna av en klimatförändrad värld.

Hopp och uppgivenhet. Eufori och ursinne. Känslor av makt och av maktlöshet. De unga aktivisterna kämpar för klimatet med blandade känslor. Här finns en gemenskap och en glädje över att kämpa för någonting viktigt tillsammans. Men också hopplöshet och sorg över en kamp som de tvivlar på egentligen kan vinnas.

I Cries for Climate Justice möter vi aktivister i FFF genom deras egna ord och genom deras egna bilder. Genom bilderna och aktivismen målar klimatrörelsen upp nya politiska horisonter. I medierna framhålls ofta de unga aktivisterna som duktiga och engagerade. Men det här är politik och inte en gullig berättelse. Det handlar om en rättvisare värld och överlevnad.

Cries for Climate Justice är producerad i samarbete med Tema Barn och Tema Miljöförändring vid Linköpings universitet och är del av projektet Growing up in a Warming World som stöds av Seedbox: An Enviromental Humanities Collaboratory.

Medverkande aktivister
Ahmad Valy Niazi, Afghanistan
Hilda Nakabuye, Uganda
Linna Gadde, Sverige
Luis Javier Maguiña, Peru
Mitzi Jonelle Tan, Filippinerna

Skapad av: Arbetets museum

Dela gärna sidan
Hjälpte den här informationen dig?
Uppdaterades senast 22 november 2021