Nationaldagen i Norrköping

Våreld i Folkparken


Det traditionsenliga och uppskattade firandet i Olaiparken är tillbaka 2022! Programmet innehåller flaggutdelning, tal av kommunfullmäktiges ordförande, folkdans, musik och sång och den motorhistoriska dagen.

Här kan du läsa hela programmet Pdf, 4 MB.

Nationaldagen firas varje år traditionsenligt i Olaiparken i centrala Norrköping. Programmet under dagen innehåller sedvanliga inslag såsom flaggutdelning, tal av kommunfullmäktiges ordförande, folkdans, musik och sång. Enligt tradition skjuts salut från toppen av Olaikyrkans klocktorn av Greve Stenbocks Karoliner och detta markerar starten av det formella programmet.

Under dagen bjuds det även på kaffe, saft och kaka till alla besökare och familjeunderhållning i form av Barnens Allsång, ansiktsmålning, tävlingar och ballonger till de små. Norrköpings ungdomsmusikkår är ett uppskattat inslag likaså den avslutande konserten i parken.

Sanna Detlefsen från Norrköpings Stadsmission talar.

På grund av sjukdom är spelningen med Jack Vreeswijk inställd.

Aktiviteter i parken

6 juni firas också motorhistoriska dagen och på plats i Olaiparken finns Norrköpings veteranbilsklubb och visar upp sina fina bilar.

Barnen bjuds på ansiktsmålning och pyssel och ballonger.

I parken finns även löperskorna Elmina Saksi och Frida Södermark klockan 10-12. De berättar mer om friidrotts SM 5-7 augusti och svarar gärna på dina frågor om löpning. Dessutom kan du tävla om fribiljetter till Friidrotts SM.

Frida Södermark och Elmina Saksi

Nationaldagskonsert

En mycket gammal tradition under nationaldagen i Norrköping är den konsert som varje år arrangeras klockan 20 i Rådhusets trapphall, ingång från Tyska torget. Här framförs sommarsånger och musik av solister, musiker och kör.

”När solen färgar juninatten"

Kören Halsbandet från Söderköping

Solister ur kören

Ann-Christin Hallgren, körledare och solist

Marcus Österlund, piano

Fri entré! Välkomna!

Flaggutdelning

Varje år delar Norrköpings kommun ut svenska flaggor under det officiella nationaldagsfirandet. År 2022 delas flaggorna ut som vanligt i Olaiparken.

Föreningar och privatpersoner som äger en flaggstång och har den placerad i Norrköpings kommun har möjlighet att ansöka om en flagga. Ansökan görs under en tid innan Nationaldagen och flaggan delas ut av kommunfullmäktiges ordförande 6 juni.

Nästa möjlighet att ansöka om flagga är under mars och april 2023.

Ceremoni för nya svenska medborgare

Norrköping kommuns nya svenska medborgare hälsas välkomna till kommunen under en egen icke offentlig ceremoni i Louis De Geer Konsert & Kongress. Välkomnandet innehåller musikunderhållning, tal av kommunfullmäktiges ordförande och tillsammans sjunger vi nationalsången och njuter av kaffe och jordgubbstårta.


Våreld i Folkparken
Våreld i Folkparken
Våreld i Folkparken
Dela gärna sidan
Hjälpte den här informationen dig?
Uppdaterades senast 3 juni 2022