Fokus på- Exiso AB

Publicerad: 11 februari 2022

En dag för 31 år sedan kom Savvas Christoforidis hem till sin fru Sofia och sa ”nu ska vi starta städföretag”. Sofia tyckte kanske inte att det var en jättebra idé eftersom hon inte sett sin man städa så ofta. Kanske var inte heller tidpunkten att starta företag den bästa med tanke på de tre små barnen.

De startade trots allt. De första åren var tuffa eftersom de fick börja med att leta kunder som de själva sedan städade hos. Men de kämpade på och fick fler och fler nöjda referenskunder att hänvisa till. I mitten av 90-talet blev VD Sofia Christoforidou nyfiken på kommunens upphandlingar.

- Det var inte helt enkelt att som litet företag lämna anbud på kommunens upphandling. Jag minns att de inte trodde att vårt lilla företag skulle kunna vara kapabla att leverera, säger Sofia. Men Sofias presentation övertygade och de både lämnade anbud och fick upphandlingen.

I samband med detta blev de medlemmar i Almega och slöt kollektivavtal.

Det var också i den vevan företaget började växa. Idag har de många kunder inom fastighet, offentlig miljö, industri, butik och även hushåll. De har också expanderat till 240 anställda och finns numera på 25 orter från Borlänge i norr till Malmö i söder. Och fortsätta växa tänker de göra. De för nu diskussioner med Norrköpings kommun om att köpa mark för att investera i egna lokaler. Tanken är att också kunna hyra ut del av lokalerna till andra företag som de också kan samarbeta med.

Kompetensbrist

Exiso vill expandera men det är svårt att hitta kvalificerade medarbetare. Städbranschen är stor i regionen och behovet av kompetent personal finns hos alla företag i branschen, framförallt när det gäller driftchefer och arbetsledare.

Därför startar nu Exiso en egen utbildning, i första hand för att certifiera sina egna anställda, men också för att kunna anställa och utbilda nya medarbetare.

- Men visst skulle vi önska att det fanns en kommunal utbildning där man utbildar allt från lokalvårdare till arbetsledare och driftchefer. Eleverna på en sådan skola skulle ha jobb innan de ens vara klara med utbildningen. En sådan skola skulle också kunna höja statusen på dessa yrken, avslutar vice VD Mikael Nordén.

Tips från Exiso

  • Var en god ambassadör för ditt företag
  • Ta hand om din personal och väx tillsammans
  • Ha långsiktiga mål och var tålmodig
  • Se till att finnas nära både medarbetare och kunder

Fakta om Exiso

Ägare: Sofia Christoforidou (VD) och Savvas Christoforidis

Bransch: Lokalvård med facility-tjänster

Antal anställda: 240

Kontakt: www.exiso.se 011-18 25 35

sofia@exiso.se, mikael@exiso.se

Facebook

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 11 februari 2022