Erfaren mönsterdesigner bakom affischen för Kulturnatten 2024

Publicerad: 2 juli 2024
Johanna med blont långt hår sitter på golvet i en ateljé.

Mönsterdesignern Johanna Roos är konstnären bakom Kulturnattens affisch 2024.

Mönsterdesignern Johanna Roos har skapat årets affisch för Kulturnatten i Norrköping! Affischen är inspirerad av stadens karaktäristiska husfasader som Johanna själv tycker är så vackra att hon målat mycket husfasader från just Norrköping, vid sidan av alla mönster. Johanna har idag ateljé i Kulturkvarteret Hallarna och många av hennes mönsteruppdrag har hon fått från Norrköpingsföretag, som Stadium, Newport och MWH.

Årets affisch för Kulturnatten är skapad av mönsterdesigner Johanna Roos och inspirerad av Norrköpings karaktäristiska husfasader.

Johannas bidrag blev Kulturnattens affischen

Under tre dagar och tre kvällar fyller kulturen hjärtat av Norrköping och utanför city under Kulturnatten 2024. Från fredag den 27 september till söndag den 29 september kommer kulturutövare av alla möjliga slag skapa, öppna upp och uppträda.

Den 14 mars publicerade Upplev Norrköping en öppen ansökan efter en konstnär, formgivare eller illustratör med anknytning till Norrköping som ville ta sig an det fina uppdraget. Kravspecifikationen var kort – en skiss på affisch med texten “Kulturnatten i Norrköping 27-29 september 2024”, konstnärlig utbildning eller erfarenhet och anknytning till Norrköping.

Nu är det klart vem som skapar årets affisch! Konstnären heter Johanna Roos och hon flyttade från Eskilstuna till Norrköping 2010. Johanna har jobbat som grafisk designer och mönsterdesigner i Norrköping i över 16 år, både som anställd och nu sedan sex år tillbaka som frilans på heltid. Många av hennes mönsteruppdrag har hon fått från företag i Norrköping, däribland Stadium, Newport och MWH.

Mönster är det jag sysslar mest med, både egna mönster och mönster på uppdrag från kund. Jag skapar oftast underlaget till mina mönster för hand, i akvarell, akryl, blyerts eller växtfärgning. Norrköping har alltid inspirerat mig med sina vackra husfasader och det har gjort att jag målat mycket husfasader från just Norrköping sedan min flytt till staden vid sidan av alla mönster, berättar Johanna.

Gula byggnader och vatten som flyter mellan dem.

Solen lyser på de bevarade historiska byggnadernas gula fasader i Industrilandskapet.

Inspirerad av Norrköpings vackra husfasader

Johannas tanke bakom affischens utseende är att kombinera hennes husfasader i akvarell med ett typiskt Johanna-mönster. Att låta husen vara bakgrunden och att ett organiskt mönster får ta för sig och flyta in i husfasaderna.

Det skapar ett vackert djup och blir en tolkning av mig som formats och inspirerats mycket av Norrköpings husfasader i både målningarna och som mönsterdesigner, säger Johanna.

Tegelbyggnad och blå himmel.

1872 startade bomulls-, linne-, och ylleväveri i de lokaler som idag samlar mängder av kultur i Norrköping. Foto: Kulturkvarteret Hallarna

"Det har varit ett ärofyllt uppdrag"

Johanna hyr ateljé i Kulturkvarteret Hallarna i Norrköping sedan fyra år tillbaka. Hon tipsar om att besöka just Kulturkvarteret Hallarna under Kulturnatten och specifikt använda hissen upp till ateljéerna – där finns nämligen mer av hennes konst! Vintern 2023 fick hon i uppdrag av Hallarnas ateljéförening att måla hissen. Resultatet blev färgstarkt och stormönstrat.

Det har varit ett ärofyllt uppdrag att formge årets affisch. Det var inget jag hade trott när jag flyttade hit 2010. Norrköpings vackra, pampiga och charmiga gamla hus, strömmen som går genom staden, kulturlivet och människorna inspirerar och betyder mycket för mig. Jag är väldigt glad och stolt över att ha fått ta fram årets affisch, säger Johanna.

Alla kan bidra till Kulturnattens innehåll

Destinationsbolaget Upplev Norrköping samordnar kommunikationen av kulturens evenemang. De tilldelar uppdraget att skapa Kulturnattens affisch och samlar därefter alla arrangemang som händer under Kulturnatten i ett tryckt program och en digital kalender. Vem som helst kan vara med och bidra till Kulturnattens innehåll. Det kan vara att visa upp sin föreningsverksamhet, uppträda eller anmäla en helt annat typ av arrangemang. Uppmaningen är ”tänk brett, smalt, nytt eller gammalt, tänk hur du vill”.

Det känns så roligt att årets affisch är skapad av en framgångsrik mönsterdesigner eftersom Norrköping har en lång historia som textilstad. Hennes mönster är kända för den stora publiken men den här sidan av Johanna är norrköpingsborna inte lika vana vid. Historia möter nytänkande när hon inspireras och använder industrifasaderna i affischen. Vi är stolta över att få möjlighet att lyfta fram en riktigt kreativ stjärna och en fantastisk affisch, säger Clara Fyrberg, projektledare evenemang, Upplev Norrköping.

Se mer på hemsidan johannaroosdesign.se

Här kan du läsa mer om Kulturnatten i Norrköping och se alla Kulturnattens affischer genom tiderna.

Gula gamla byggnader och kullersten.

I kvarteret Knäppingsborgs bevarade historiska byggnader finns nu mysiga restauranger, barer, caféer och unika butiker.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 2 juli 2024