Norrköping på plats 9 över Sveriges bästa studentstäder!

Publicerad: 27 mars 2024
Tegelbyggnad framför vatten, omgiven av gröna löv och blå himmel.

Campus Norrköping är en del av Linköpings universitet och ligger mitt i stan – nära till city, nöje, shopping, studentbostäder och resecentrum!

Norrköping har utnämnts till Sveriges nionde bästa studentstad – en attraktiv universitetsstad av många anledningar. Bra kommunikationer, tryggt studentboende och goda karriärmöjligheter är faktorer som blivande studenter värderar högt. Norrköping ligger på topp tio i alla dessa parametrar och avancerar därför från plats tio till plats nio på listan över Sveriges bästa studentstäder.

Bra karriärmöjligheter efter utbildningen

För en tredjedel av studenterna som svarat på Studentums undersökning väger det tungt att det finns bra karriärmöjligheter i den stad de ska studera i. Den genomsnittliga månadslönen i Norrköping är 28 721 kronor, vilket är strax över rikssnittet. I kombination med att det finns bra tillgång på lediga jobb i staden så hamnar Norrköping på topp tio inom parametern karriärmöjligheter. En bonus är att grannstaden Linköping ligger på pendlingsavstånd, vilket innebär att du kan söka jobba i båda städerna och bredda dina möjligheter!

Snabbt och tryggt studentboende

Bostadssituationen i Norrköping ser bra ut för studenter. Enligt SFS bostadsrapport uppnår staden den högsta av tre trygghetsnivåer vilket innebär, bland annat, att du kan förvänta dig tillträde inom en månad efter terminsstart. Det har byggts nya studentbostäder och antalet campusstudenter väntas minska i år jämfört med tidigare år enligt det kommunala bostadsbolaget.

Hyran för ett korridosrrum ligger på 4300 kr/månad medan en mindre studentlägenhet kostar 5200 kr/månad. Korridorsrum har 10-månadershyra, vilket underlättar kostnaderna för studenterna på sommaren. Studentbostäderna i Norrköping ligger nära campusområdet och det tar minder än tio minuter att ta sig med cykel där emellan.

För studenter med barn kan det vara lite svårare att hitta bostad då det finns färre stora studentlägenheter.

En studentstad med bra kommunikationer

Det är lätt att ta sig runt i Norrköping och du kan välja på både buss och spårvagn. Studenter får rabatt på både månadskort och enkelresor. De som använder kollektivtrafiken i Norrköping är också nöjdare än riksnittet.

Norrköping har ett bra läge i landet vad gäller tågförbindelser. Du tar dig till grannstaden Linköping på mindre än en halvtimme med tåg, och till Stockhom finns det snabbtåg som tar en dryg timme.

Det finns också en hamn och en flygplats i anslutning till staden. Väljer du att bo i Norrköping har du alltså många valmöjligheter vad gäller transport.

Närheten till Linköping = bonus

Två parametrar där Norrköping rankar lite lägre är stadsliv och möjlighet till avancerade studier. Utbudet av restauranger, pubar, barer och caféer ligger under rikssnittet i relation till antalet invånare. Det finns däremot andra sätt att aktivera dig på i staden som bjuder på muséer, shopping och natur i form av vandrings- och promenadstråk.

När vi undersökt möjligheten till avancerade studier har vi dels tittat på antal program som erbjuds på avancerad nivå, och bredden på utbildningsområden . I Norrköping finns det sju program för avancerade studier inom åtta av totalt 18 utbildningsområdden.

Norrköping kompenserar dock genom närheten till Linköping! I grannstaden hittar du nämligen både ett större utbud i stadslivet och fler program på avancerad nivå.

Läs hela artikeln från 26 februari 2024 hos Studentum

Turkos buss.

Campusbussen går mellan Linköpings universitet och Norrköping. Du kan också resa mellan städerna via Östatrafikens pendeltåg – snabbt och enkelt!

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 27 mars 2024