Elev på De Geergymnasiet Musik komponerar European Choir Games officiella körsång

Publicerad: 8 mars 2023
Millie ståendes framför De Geergymnasiet Musiks fasad

Millie Leandersson, kompositör av den officiella körsången för European Choir Games 2023 i Norrköping.

Den 28 oktober – 5 november välkomnar Norrköping tusentals körsångare från hela världen till körevenemanget European Choir Games. Som värdstad ansvarar man bland annat för den officiella körsången som kommer sjungas tillsammans av alla deltagande körer under invigningsceremonin. Den som fick uppdraget att komponera stycket är Millie Leandersson, elev i årskurs 2 på De Geergymnasiet Musik..

– En jätterolig utmaning! Jag ville skapa något som stärker känslan jag själv känner - att man kan hitta en gemenskap med andra genom musiken. Med så mycket som händer i världen, både bra och dåligt, är det viktigt att hitta något som håller människor samman. Tanken på att stycket ska framföras av människor från hela världen har verkligen gett mig inspiration till det jag vill förmedla. Målet var att skapa en känsla av hopp, och en kärlek för musik som kan förena och skapa band mellan människor som varar livet ut, säger Millie Leandersson.

Körstycket ska färdigställas med handledning av David Swärd, tonsättare och musiklärare på De Geergymnasiet. Stycket kommer att skickas ut till alla deltagande körsångare för att sedan framföras under ceremonierna under evenemanget.

– Vi på De Geergymnasiet Musik är glada och stolta över att Norrköpings kommun känner att våra elever har de kvaliteter som behövs för ro en sådan här uppgift i land. Vi välkomnar sådana här erbjudande för våra elever, det är en fin möjlighet för dem att komma in i ett stort sammanhang och få den stora publicitet som det medför, säger David Swärd.

European Choir Games arrangerades första gången 2013 av den Tysklandsbaserade organisationen Interkultur. Det här är första gången en gymnasieelev komponerat den officiella körsången.

– Jag är mycket imponerad av det jag hört hittills av Millies komposition, och ser fram emot att höra det färdiga stycket längre fram i vår. Det kommer bli fantastiskt att höra alla körer tillsammans stämma upp i sång i vackra Norrköping, säger Fred Sjöberg, konstnärlig ledare hos arrangören Interkultur.

Fakta - European Choir Games & Grand Prix of Nations

  • Äger rum 28 oktober – 5 november.
  • De Geer-hallen, Flygeln, Värmekyrkan, Hörsalen och Hedvig kyrkan kommer användas för tävling i körsång i tio olika kategorier. Allt är öppet för publik.
  • Invigning, avslutning och prisutdelningar sker i Himmelstalundshallen.
  • Under veckan arrangeras vänskapskonserter, konserter och workshops.

 

Mer information på visit.norrkoping.se/ecg

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 8 mars 2023