#24timmar hos grannen: 7 upplevelser i Örebro

Glitter och glamour från Hollywood. Brittiska och svenska kungligheter från svunna tider. Två slott, ett från fiktionens värld och en högst verklig vasaborg. Djungelbad i asiatisk miljö och mysiga, klassiskt svenska gårdscaféer.

Allt detta och lite till hittar du i våra sju tips från sommarens Örebro.

Bild, Marilyn.

Möt Marilyn på Konserthuset

Hon var en av 1900-talets mest fotograferade kvinnor. Men vem var hon egentligen, skådespelerskan, sångerskan och människan Marilyn Monroe? Utställningen, ”The Untold Story”, på Örebro konserthus visar upp både den klassiska stilikonen men också den privata sidan av Norma Jeane Baker alias Marilyn Monroe. En kvinna lika fascinerande och inflytelserik även 58 år efter hennes död. Utställningen visas till och med den 30 augusti.

Läs mer om Marilyn på Konserthuset här:
www.marilyn-monroe.se

Bild från Dressed for Success, utställning på Örebro Slott

Förlora dig i filmnostalgi på Örebro slott

Gillar du klassiska kostymdraman på bio eller tv? Då kommer du att älska årets sommarutställning på Örebro slott. Dressed for Success – från Queen Elizabeth till Downton bjuder på en tidsresa från mitten av 1500-talet till 1900-talets början. Där visas originalkostymer från kända film- och tv-produktioner som Downton Abbey, The Danish girl och The King’s speech. Totalt visas ett 30-tal originalkostymer och objekt från ett tiotal produktioner på utställningen som pågår till och med den 23 augusti.

Läs mer om Örebro slott här:
www.orebroslott.se

Bild från Gustavsviks Lost City.

Kasta dig ut i vattenrutscharna på Gustavsvik

Någonstans, mitt i den täta djungeln väntar det största badäventyret. Bland ruiner och palmer i Gustavsviks Lost City kan du utmana dig själv i rytande vildvattenforsar och halsbrytande vattenrutschbanor som den oberäkneliga Hurricane och den nervkittlande Anaconda. Eller kanske bara ta det lugnt i bubbelpoolen. Blir det för varmt finns ett stort utomhusbad och alldeles intill, mitt i ett grönskande lugn, ligger Gustavsviks femstjärniga camping.

Läs mer om Gustavsvik här:
www.gustavsvik.se

Foto från Wadköping, Örebro

Strosa och mys i Wadköping

Res sådär 150 år tillbaka i tiden och upplev Örebro som det var förr. I friluftsmuseet Wadköping kan du strosa runt bland faluröda gårdar, trånga gränder och mysiga kullerstenstorg. Och vem vet, kanske träffar du på någon av stadens forna invånare? I de mysiga bodarna hittar du allt från ljuvlig olivolja och andra delikatesser till pryttlar du inte trodde fanns och från det lilla bageriet sprids en härlig doft av nybakta kardemummabullar.

Läs mer om Wadköping här:
www.orebro.se/wadkoping

Bild från Ostbiten, Örebro

Åk på lokal smakresa

Sugen på lokala delikatesser? Då är det läge för en liten turné runt Örebro. På Berga gård utanför Fjugesta kan du träffa Håkan, Irene och Per-Åke. Ja, alltså ostarna med samma namn från närbelägna gårdsmejeriet Ostbiten. Men här finns också Bergas egna delikatesser som den underbara glassen som du kan avnjuta i det egna caféet. Vill du mätta både smak- och shoppingsuget finns fler mysiga gårdsbutiker och caféer, till exempel Tant Grön, Smultrongården, Vintagekarameller.

Läs mer om de olika platserna att besöka här:
Berga gård
Tant Grön
Ostbiten
Smultrongården
Vintagekarameller
Lanna Bokcafé

Bild från Katrinelunds Sjökrog.

Ta cykeln till smaklökarnas paradis

Du som helst upplever naturen från cykelsadeln har en hel del att välja på runt Örebro. Egentligen spelar det ingen roll om du föredrar spännande turer på MTB eller bara en lugn runda på behagliga småvägar. Kilsbergen, Brevens Bruk, Pershyttan och Hjulsjö är fyra av de populäraste MTB-områdena i Örebroregionen medan Hemfjärden runt och Katrinelundsleden är stillsamma turer utmed Hjälmaren. Varför inte avsluta med en härlig gourmetupplevelse på Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog, precis vid Hjälmarens strand?

Läs mer om att uppleva naturen från cykelsadeln här:
www.bergslagencycling.se
www.katrinelund.se

Foto över Vinön, Örebro

Njut av sjölivet på idylliska Vinön

Visst är det något speciellt med öar? Särskilt dem man inte kan ta sig till på annat sätt än sjövägen. Vinön är Hjälmarens största ö och en av Örebros sommarfavoriter. Vandra stigen längs vattnet till den norra badplatsen och njut den härliga vyn när sjön breder ut sig. Beställ in en nyfångad hjälmargös på det lilla värdshuset eller koppla av med en glass på caféet. I den pyttelilla kiosken vid badet kan du soliga dagar köpa både nyrökt fisk, bröd och potatis som odlats på åkrarna precis intill.

Läs mer om Vinön här:
www.vinon.se

Färjetider (gratis bil- och personfärja):
www.trafikverket.se – Färjetider

Läs mer om Örebro:

www.visitorebro.se

Fler grannstäder att besöka:

7 upplevelser i Karlstad

7 upplevelser i Linköping

Dela gärna sidan
Hjälpte den här informationen dig?
Uppdaterades senast 2 juli 2020