Om Kulturnatten

Kulturnatten i Norrköping äger rum sista helgen i september. Från tidig dag till sen natt går Norrköpingsborna man ur huse för att utöva och uppleva kultur i alla dess former. De flesta arrangemang är gratis.

Vad är Kulturnatten?

Programmet bjuder på mellan 300 - 400 programpunkter för alla – allt från musikframträdanden, dansuppvisningar, teaterföreställningar till film, pyssel, utställningar och guidade turer.

Kultur- och fritidskontoret är samordnare, men Kulturnatten arrangeras helt och hållet av Norrköpingsborna. Ett hundratal föreningar, kulturaktörer och privatpersoner bidrar med sitt enorma engagemang till det omfattande utbudet och den stora mångfalden.

Kulturnattens historia i Norrköping

Kulturnatten arrangerades för första gången 3 oktober 1986.
”Hela staden kommer sjuda av liv och rörelse!” stod det i första upplagan av Kulturnattens programblad. Konstutställningar, dans, bokbord, film, poesi, stadsvandring, skrivstuga, pub, café och konserter är utdrag från programbladet med sammantaget 59 stycken programpunkter på 26 platser i staden. Och det blev en succé!

Ett halvår innan formulerades en fråga ihop med en kopia på en tidningsartikel från Lunds första kulturnatt året innan: ”Kan vi göra något sånt här?”. Arbetet planerades och utfördes inom avdelningen Allmän kultur med Karl Magnus Peurell och Barbro Mellqvist i spetsen. Utan avsatt budget påbörjades projektet med en entusiastisk vision om en kulturnatt redan till hösten samma år. Information om idén spreds till alla tänkbara aktörer och kulturnattsprogrammet smattrades in på maskin och textades delvis för hand, för att sedan kopieras upp på kontoret. Med cykel sattes hemmagjorda ”affischer” upp.

Men det var även här, redan vid Norrköpings allra första kulturnatt, som idén om att en norrköpingsbaserad konstnär skulle skapa den årliga kulturnattsaffischen, en tradition som är här för att stanna.

Vad gör Norrköpings kommun, Kultur- och fritidskontoret?

Kultur- och fritidskontoret samordnar Kulturnatten vad gäller att samla och redigera programtexter för samtliga arrangemang under Kulturnatten och ansvarar för att ge ut ett programblad. Vi ansvarar även för Kulturnattens hemsida, det digitala programmet, producerar affischer, annonser och pressmeddelanden.

Kultur- och fritidskontoret bidrar med arrangemang på Konstmuseet, Stadsbiblioteket, Stadsmuseet, Kulturskolan och Cnema, samt har en samordnande funktion.

Sociala medier

Följ oss gärna på Facebook, ”Kulturnatten i Norrköping”.

Dela gärna sidan
Hjälpte den här informationen dig?
Uppdaterades senast 18 maj 2022