Trädgårdslust

Fotografi på äpplen i trälådor.

Trädgårdslust är ett evenemang där vi samlas för att hylla intresset för allt som har med trädgård, plantering och ett hållbart skafferi att göra. Här finns kreativa och lekfulla aktiviteter för stor som liten, tips och råd för nybörjare och proffs samt stort utbud av hantverk och närproducerade varor. Allt för en hyllning till det gröna livet.

Lördagen den 20 maj var det äntligen dags för Trädgårdslust vid Färgargården i Norrköping. Färgargården ligger fantastiskt vackert längs med Motala Ström. Med en mix av trädgård, hantverk och mat och tusentals besökare blev dagen fantastisk.

Trädgårdslust arrangerades tillsammans med Billbäcks Plantskola.

Drönarfoto över Färgargårdens hustak intill Motala Ström.

Färgargården ligger vackert beläget intill Motala Ström. Foto: Fredrik Schlyter

Farmen Wincent

Hans Wincent, känd från TV4s Farmen var programvärd under dagen. Månskensbonden och entreprenören Farmen Wincent har ett stort engagemang för det lokala, hållbara och småskaliga. Han värnar om det traditionella och hantverksmässiga och brinner för att öka självförsörjningen i allmänhet och grönsaker, kryddväxter och rotfrukter i synnerhet.

Farmen Wincent vid en gärdesgård

Hans Wincent från Farmen i TV4 var programvärd under dagen

Qvillinge Ekologiska

Qvillinge Ekologiska är ett småskaligt fermenteri som ligger på gården Kvillinge Prästgård strax utanför Norrköping. Fermenteriet startade 2013 och drivs av Camilla Karlsson som är uppvuxen på gården. Camilla brygger ekologisk kombucha, jun och mjöd och under hennes tak jäser även kimchi, surkål och andra syrade grönsaker. Allt görs traditionellt och hantverksmässigt, med omtanke utan några genvägar.

Det som ligger Camilla varmt om hjärtat är hur företaget kan vara så hållbart som möjligt, därför väljer hon alltid ekologiskt och/eller närodlat. Allt organiskt avfall som fermenteriet producerar komposteras och blir till näring åt de grödor som odlas på gården. Camilla berättar att smakupplevelsen är minst lika viktig som hennes cirkulära tänk, så hon strävar efter perfekt balans och låter smakerna få utvecklas i den takt de behöver. 

Camilla Karlsson i sin butik med ekologiska produkter

Camilla Karlsson på Qvillinge Ekologiska

Under dagen fanns möjlighet att njuta av en mix av trädgård, hantverk och mat av cirka 50 utställare. Dagen bjöd på mycket kul för både stora och små.

Scenområdet

 • 10.00 Hans Wincent från Farmen i TV4 hälsade välkommen och berättade om dagens program
 • 11.00 Inspiratör Qvillinge Ekologiska
 • 11.30 Trädgårdsquiz med Farmen Wincent
 • 13.30 Alla kan odla kryddor med Farmen Wincent
 • 14.15 Farmen Wincent tipsade i Busfröområdet – för de yngre besökarna
 • 15.00 Avslutning – tack för dagen

Busfröområdet

 • Så frö i kruka och ta med hem
 • Teckningsbord
 • Skottkärrerace – Tävla på egen hand, mot kompisen eller klockan
 • Slå i spik – Slå i spik på egen hand
 • Trädgårdsmemory

Hållbarhet och miljö

Norrköpings kommun som arrangör jobbar för att skapa förutsättningar för att evenemanget ska bli så hållbart som möjligt och arbetar med att få med utställare och inspiratörer med stark anknytning till hållbarhet och miljömedvetenhet.

Norrköpings kommun arbetar aktivt med de globala målen och Trädgårdslust strävar mot mål 3 som innebär god hälsa och välbefinnande samt mål 12 som innebär hållbar konsumtion och produktion.

Bild på globala målen 3. god hälsa och välbefinnande och 12. hållbar konsumtion och produktion.

Läs mer om arbetet med de Globala målen här:
Globala målen

Läs mer

Funderingar? Kontakta Carita Nord Isgren, Norrköpings kommun, för mer information
carita.nordisgren@norrkoping.se

Äta och dricka

Övernatta

Dela gärna sidan
Hjälpte den här informationen dig?
Uppdaterades senast 29 maj 2023