"Strömmen", Motala ström

Genom Norrköping flödar Motala ström, som i folkmun kallas bara för Strömmen. Mitt i city, nära resecentrum, kan man ibland se erfarna paddlare ta sig an strömmen i kajak och andra som njuter av cityfiske. Du kan även få se flera olika sjöfåglar som gräsand, dopping, sothöna, storskrak och vigg längs vattnet.

Om du tar dig till Folkparken som ligger nära stadskärnan, hittar du ett vackert promenadstråk som går längs med båda sidorna av strömmen. Åbackarna är ett 3 kilometer långt promenadstråk är brant och ravinliknande. Den södra delen är mindre dramatisk och är bevuxen med en ståtligt pelarlik lövskog. Här finns vacker rhododendron och det mysiga caféet Färgargården, samt mängder av härliga sittplatser att slå sig ned på för att vila eller njuta av naturen. Ta med en egen picknick eller köp med dig något att äta från någon av stadens många restauranger.

På en promenad längs med strömmen kan du bland annat hitta:

Folkparken som ligger i nära anslutning till promenadstråket anlades som en så kallad engelsk park, ett stiliserat, romantiskt landskap som efterliknade naturen.

Himmelstalundsområdet är ett stort område nära stadskärnan i Norrköping, där det finns väldigt mycket fint att upptäcka.

Arbetets museum visar aktuella utställningar om människors arbete, liv och villkor.

Norrköpings stadsmuseum är inrymt i byggnader som tidigare var textilfabriker, färgeri och krog. På Stadsmuseet berättas stadens historia från forntid till stormaktstid och om tiden då staden kallades Sveriges Manchester.

Genom Strömparken rinner Lekbäcken med fiskar som lax och öring. Här finns lekplatser med klätterställningar och vattenlek för barnen. Med en porlande fontän och flera härliga gräsytor är det en perfekt plats för picknick eller att vila vid en stund.

Knäppingsborg är ett anrikt kvarter där den äldsta bebyggelsen är från 1767. Här kan du nu shoppa, fika, äta och njuta av livet.

Visualiseringscenter är ett digitalt science center med interaktiva utställningar, en dom, restaurang och butik.

Aquagolf i lummiga Himmelstalundsområdet ger dig möjligheten att slå bollen över vattnet och träffa korgen på någon av de flottar som är utplacerade på olika avstånd från bryggan. Superkul!

Kaktusplanteringen har över 25 000 kaktusar som planteras ut i juni varje år och mönstret fångar en aktuell händelse. Motivet skiftar från år till år.

Carl Johans park anlades 1860 på Karl Johans torg och var Norrköpings första offentliga park. I dag är Carl Johans park en av Sveriges bäst bevarade parkanläggningar från sekelskiftet.

Längs strömmen hittar du även skatepark, parkour, dansbana, utegym, Holmens tennispark och hällristningar.

Här är ännu fler tips på hur du kan utforska och upptäcka Norrköpings industrilandskap på egen hand.

Här är tips på restauranger längs Strömmen där du kan njuta av utsikt över vattnet:

Bild på Tullhuset vid vattnet
Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 10 september 2021