Knäppingsborg

I det historiska kvarteret Knäppingsborg – även kallat hjärtat i Norrköping – kan du strosa längs med charmiga stråk och uppleva en idyllisk plats som inte är någon annan lik. Här kan du besöka spännande restauranger och barer, mysiga caféer och shoppa i små, spännande butiker med hantverksmässigt tillverkade produkter. I Knäppingsborg råder en känsla av gemenskap, värme, intimitet och äkthet, en känsla som kommer att stanna kvar långt efter ditt besök!

Njut av en dag i Knäppingsborg

Knäppingsborg är en myllrande oas i centrala Norrköping som sjuder av liv och rörelse från morgon till kväll. Oavsett från vilket håll du kommer in i kvarteret möts du av intima och livfulla gränder och ett härligt ljus som strålar ut från de tre torgen. Varje torg har sin tydliga identitet med sin personliga prägel. Du möts direkt av en välkomnande känsla av närhet och värme som gör Knäppingsborg unikt.

I de anrika, vackra byggnaderna som tidigare fungerat som kvarn och snusfabrik samsas idag allt från butiker till caféer, restauranger, lägenheter och kontorslokaler. Här finns något för alla, såsom härliga smakäventyr på någon av alla restauranger, caféer och delikatessbutiker, men även shopping i unika små butiker du inte hittar någon annanstans. Så klart finns mängder av vackra, historiska byggnader att beundra medan du strosar runt i kvarterets mysiga gränder.

För den kulturintresserade vill vi tipsa om att hålla extra koll på vilka aktuella evenemang som äger rum i närtid. Som mittpunkt i kulturstaden Norrköping erbjuder Knäppingsborg nämligen allt från utställningar till trubaduraftnar, sommarteater och Norrköpingsnostalgi i världsklass!

Knäppingsborgs historia

Knäppingsborg är en plats som andas kultur och som har mycket att berätta. Det är ett komplext och historiskt intressant industrikvarter som är väl bevarat med gott om vackra byggnader. Namnet Knäppingsborg kommer från den vikingaborg som enligt legenden varit belägen på platsen under medeltiden. En dansk viking vid namn Knäppe ska ha intagit klippan vid de sju landsvägarnas passage över Strömmen och därefter byggt en borg på platsen. Nära bron sägs det att en marknadsplats uppstått, en plats som idag går under namnet Gamla torget. Under 1700-talet byggdes stadsdelen upp som vi känner igen den idag, med autentiska byggnader som Snuskvarnen och Köksflygeln.

Så tar du dig till Knäppingsborg

Knäppingsborg är beläget mitt i centrala Norrköping, vilket gör att det är enkelt att ta sig dit, både till fots och med kollektivtrafik. Knäppingsborg ligger vid hörnet Gamla Rådstugugatan och Skolgatan mellan gågatan och Strömmen. Det finns goda kommunikationsmöjligheter vid lokaltrafikens samlingspunkt Söder tull. Knäppingsborg ligger dessutom nära Resecentrum, där både bussterminal och tågstation finns.

Läs mer om Knäppingsborg

knappingsborg.se kan du läsa mer om vad Knäppingsborg erbjuder.

Du kan till exempel se vilka butiker som finns, hur restaurang-, café- och barutbudet ser ut och se vilka evenemang som är på gång i kvarteret! Du kan även läsa mer om de olika byggnadernas historia, till exempel Kvarnkontoret, Snuskvarnen och Tobaksmagasinet.

Varmt välkommen att besöka Knäppingsborg, en plats som är väl värd ett besök om du har vägarna förbi Norrköping!

Mer information