Mikael Ståhl - konstsamlare och grundare av Ståhl Collection

Publicerad: 12 april 2021
Lina Skandevall på bryggvandring

Ålder: 65 år

Gör: Grundare av nya konsthallen Ståhl Collection.

Bor: Bor på landet utanför Norrköping

Intressen: Samlar på samtidskonst och spelar golf.

Aktuellt: Gäst i avsnitt 2 av Norrköping Lounge

 

Mikael Ståhl är Norrköpingsbo, konstsamlare och grundare av konsthallen Ståhl Collection. Han är även son till Henry Ståhl vars fastighetsbolag byggde stora delar av det moderna Norrköping.

Han var gäst i avsnitt nummer 2 av podden Norrköping lounge. Här är ett litet axplock av det Mikael Ståhl berättade i podden. Om du vill höra hela avsnittet så hittar du länkar längst ner.

Vill göra konst tillgänglig

Mikael har sedan länge ett stort konstintresse med en samling på över 400 verk som han nu visar upp för allmänheten i den nya konsthallen Ståhl Collection.

Konst fanns hemma i barndomshemmet under hans uppväxt och längre fram i livet blåstes konstintresset till liv av galleristen Sten Eriksson i Norrköping och Stockholm.

Mikael pratar ofta om vikten av tillgänglighet när det kommer till modern konst. Meningen med den nya konsthallen är att öka intresset för samtida konst.

Det behöver inte vara så konstigt med konst. I början räcker det att använda enkla ord för att beskriva konsten. Sen kan man gå in i de komplexa förklaringarna och jobba sig inåt i verken.

Norrköping ett enkelt val

Det var aldrig några tveksamheter kring var hans konstsamling skulle visas upp. Även om det finns en större publik i Stockholm var det aldrig aktuellt att lägga konsthallen där:

Industrilandskapet är världsunikt. Den här miljön för samtida konst kan man inte åstadkomma någon annanstans. Lokalerna finns inte någon annanstans. Var kan man i en storstad, mitt i stan, hitta sådana här lokaler som vi kan använda. Det finns inte.

Genom sin gedigna erfarenhet av fastighetsbolagsbranschen i Sverige och i synnerhet Norrköping har han varit drivande i att omvandla gamla kvarter till livfulla tillskott i stadsbilden. Ett exempel är kvarteret Knäppingsborg i Norrköping.

Ståhl Collection ligger i kvarteret Yllefabriken som fått nytt liv inte bara med konsthallen utan även med bostäder i det som tidigare var just en yllefabrik. Området är fortfarande i en spännande utvecklingsprocess och Mikael tror att detta kommer bli en av samlingsplatserna för Norrköpingsborna i framtiden.

Ett turistmål att räkna med

I den stora konsthallen är det lugnt och rofyllt, man får nästan en meditativ känsla. Här visas 150 verk ur Mikaels stora samling. En del verk är permanenta men tematiska utställningar kommer också äga rum. Mikael säger att han har tänkt ut teman för 4-5 år framåt. Han hoppas på tillresande publik från andra städer och även en internationell publik.

Om man kör förbi Norrköping ska det vara ett måste att åka in till Ståhl Collection, att det blir ett turistmål att räkna med. Vi har ju mycket att ge här i Norrköping.


Vill ni höra mer från Norrköping Lounge finns länkar här:

Lyssna på och läs mer om podden på norrkoping.se:
norrkoping.se/norrkoping-lounge

Lyssna på Spotify:
Norrköping Lounge på Spotify

Lyssna på Podbean:
Norrköping Lounge på Podbean

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 10 augusti 2021