Jacob flyttade till Norrköping för att bli fritidslärare

Publicerad: 22 mars 2021
Lina Skandevall på bryggvandring

Ålder: 25 år

Gör: Läser andra året på grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem på LiU, Campus Norrköping.

Bor: Bor i egen etta i Norrköping

Intressen: Umgås med vänner, spela fotboll och lyssna på historie- och krimpoddar.Sommaren 2019 lämnade Jacob Salomonsson Östersund för ett nytt liv i Norrköping. Han ville bo i en stad som låg nära Stockholm - och som kunde erbjuda den perfekta utbildningen. Valet blev till slut Norrköping.

Jacob hade arbetat inom skolan tidigare och trivdes med yrket. Därför var lärarutbildningen ett solklart val. Däremot visste han inte exakt vilken inriktning han ville ha. Efter en del efterforskningar av olika lärarprogram kom han fram till vad som passade bäst.

- Jag valde till slut fritidslärare för det känns lite friare än andra läraryrken. Man kan jobba på fler ställen än bara i skolan. Det finns mer möjligheter, säger Jacob.

Rätt beslut att flytta

En flytt på cirka 70 mil från hemstaden Östersund i Jämtland gav delade känslor. Att lämna vänner och familj kändes konstigt, men också som ett spännande äventyr som Jacob såg fram emot. Han visste inte vad som väntade, men har inte ångrat sitt beslut.

- Norrköping är en väldigt trevlig stad. Inte för stor och inte för liten, perfekt storlek. Staden har mycket att erbjuda, framför allt ett stort kulturutbud med mycket trevliga restauranger och pubar.

Vad tycker du är det bästa med Norrköping?

- Blandningen av olika människor. Det känns inte som att det är en specifik person som bor i Norrköping, det är välkomnande på det sättet. Sen gillar jag att man har behållit det gamla, historien om fabrikerna och arbetarklasskänslan, det gör något speciellt med staden.

Karriär i Norrköping

Just nu har Jacob inga planer på att flytta tillbaka till Östersund efter utbildningen, han har tänkt stanna kvar i Norrköping för att satsa på sin karriär som lärare.

- Det finns många skolor och olika kommuner att jobba inom här. Det finns mer möjligheter helt enkelt, avslutar Jacob Salomonsson.

Jacobs fem tips till nyinflyttade studenter

  1. Våga fråga. Människorna i Norrköping är väldigt trevliga. De bästa tipsen får du från dem som redan bor här.
  2. Världens bar är ett bra ställe att gå till som nyinflyttad då det hänger mycket studenter där.
  3. Ta en promenad längs strömmen, det är otroligt fint och du får se de gamla fabrikerna i staden.
  4. Skaffa dig en cykel. Allt är nära i Norrköping, det är en perfekt cykelstad.
  5. Folkparken är Norrköpings bästa park, den är stor och det finns mycket att göra. Du kan till exempel spela vollyboll, kubb och grilla där.
Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 16 augusti 2021