Östergötlands skönaste gård ruvar på nya idéer

Publicerad: 2 juni 2020
Bild på familjen som driver Visätter Kalkongård.

Visätter Kalkongård

På Visätter Kalkongård spirar kreativiteten. När Daniel och Minire tog över den gamla släktgården bestämde man sig tidigt för att satsa på nya idéer; storskalig kalkonuppfödning, besöksverksamhet och egen livsmedelsproduktion. Samverkan och mod är två av huvudingredienserna till denna framgångssaga på Vikbolandet.

Under sommaren rullar allt fler bussar in på Visätter för att se på kalkonerna och handla i gårdsbutiken.

– Det är klart att folk tycker att det här är lite speciellt. De blir nyfikna, säger Minire. Det kommer jättemånga människor hit för att se vad vi håller på med. Det skulle inte förvåna mig om det här snart är lika mycket besöksnäring som livsmedelsproduktion, skrattar hon. Ändå är det tydligt att det ligger en hel del bakom orden. Varje år hittar allt fler bussar med besökare hit.

Investeringen gick hem

Visätter är en familjegård som gått i arv i generationer. Ända sedan 60-talet har det funnits kalkoner på gården, men uppfödningen skedde i mycket blygsam skala.

– Det var min pappa som började med kalkoner, berättar Daniel. Och under lång tid var det bara för husbehov, grannar och vänner. När jag och Minire hade tagit över bestämde vi oss för att våga satsa ordentligt. Vi byggde ett toppmodernt kalkonstall på mer än 1 000 kvadratmeter och satte igång en mer storskalig produktion.

– Det är klart att vi var lite nervösa, erkänner Minire. Kanske mer än vi vågade erkänna för varandra. Det handlade om en riktigt stor investering. Och i början var det nog många som var lite tveksamma. Men nu, några år senare, är det ingen hejd på den positiva feedback vi får. Från återförsäljarna som säljer våra produkter, från besökare och från alla som sett TV-programmet.

Vann TV-tävling

TV-programmet Minire pratar om är tävlingen ”Sveriges Skönaste Gårdar” på TV4 – där de vann titeln som Östergötlands Skönaste Gård 2013.
– På något sätt hade de snokat reda på oss och vi tyckte att det var jättekul, berättar Daniel. Framför allt att få träffa alla stjärnkockar och branschkändisar som delade med sig av sin erfarenhet. Vi sporrades och blev ännu mer övertygade om att det vi håller på med är helt rätt. Det kände som om vi fick bekräftelse på vår satsning på hög kvalitet och den här pedagogiska biten, att folk ska få en annan känsla för maten, ursprunget och hanteringen.

Typiskt Norrköping

När vi träffar Daniel och Minire slås vi av deras mod och kreativitet. Nya idéer flyger genom luften när vi pratar. Det är tydligt att det kreativa och innovativa som kännetecknar Norrköping finns även här, en bra bit ut på landet. Frågan är om det finns något annat som de själva tycker är typiskt ”Norrköpingskt” ur ett företagarperspektiv.
– Jag måste nog säga ”samverkan” och ”samarbete”, säger Minire direkt. Det finns en öppenhet och prestigelöshet som gör det lätt att diskutera med andra, till exempel när det gäller att utveckla besöksdelen i vår verksamhet. Det känns som om många är nyfikna på att göra saker gemensamt. Och det tjänar ju alla på, på lång sikt.


Vägen till Visätter

Med bil från Norrköping tar det cirka 35 minuter att ta sig till Visätter. Från Norrköping, ta riksväg 209 mot Arkösund. I Häradshammar svänger du höger och efter ett par kilometer höger igen, det är skyltat ”Kalkongård”. Gårdsbutiken är bemannad under sommaren.

 Mer information hittar du på:

www.visatter.nu

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 3 juni 2020