"Nu känns Norrköping som min stad igen"

Publicerad: 2 juni 2020
Foto på Plura Jonsson

Att det svenska bandet Eldkvarn grundades på 1970-talet i Norrköping är inristat i svensk musikhistoria. Dock kan Plura Jonsson, sångare i bandet, intyga att staden har förändrats under dessa år. Han och bandet inledde Bråvallafestivalens första omgång 2013. Men att han skulle få se Sveriges största festival i sin hemstad var inget han trodde som ung.

Plura står bakom ”Musikhuvudstaden 2020”, ett initiativ som syftar till att Norrköping ska bli en erkänd musikstad som möts med nyfikenhet och respekt av omvärlden.

– Man blir aldrig profet i sin egen stad, menar Plura, men tillägger att han efter en spelning på Gamla torget, funderar på om Eldkvarn lyckats slå hål på den myten. Folk hängde ut från fönstren och hade klättrat upp i träden för att få en skymt av scenen.

– Nu känns Norrköping som min stad igen, säger Plura och syftar på åren då han kände att staden inte längre kändes som hemma. När fabrikerna lade ner och de gamla industrilokalerna var på väg att förfalla. Nu har istället industrimiljön, där Plura lekte som barn, förvandlats till kreativa mötesplatser.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 23 mars 2021