EWK-priset till Julie Leonardsson

Publicerad: 17 oktober 2022
Illustration av pristagaren. Karikatyrer. Personer. Starka ansiktsuttryck.

Dräpande och detaljrik satirteckning av Julie Leonardsson.

EWK-priset för 2022 går till Håkan ”Julie” Leonardsson, en av landets vassaste satiriker och flerfaldigt prisad för sina verk i arbetarpressen. ”Är det något pris jag vill ha är det EWK-priset”, säger pristagaren.

Bakom EWK-priset står Dagens Arbete och EWK-sällskapet i samarbete med Fullersta Gård och Arbetets museum.

– Jag har följt Julie alltsedan 70-talet. Det känns extra kul att äntligen får dela ut EWK-priset till honom, eftersom han har varit uppe för diskussion i juryn vid ett flertal tillfällen, säger Torbjörn Österholm, EWK-prisjuryns ordförande.

Maktens ständige utmanare

Julie, född 1943 i Smedjebacken, bor numera i Kopparberg. Han är utbildad på Konstfack och som 34-åring gick han direkt från utbildningen till att illustrera barnprogram för SVT, något han själv kallar rena turen. Julies teckningar om makthavare i öst och väst går inte att ta miste på. De är myllrande, fulla av detaljer och håller länge för betraktaren. Hans bilder har publicerats i en mängd böcker och tidningar genom decennierna, inte minst i Dagens Arbete där han har varit verksam i 27 år.

Julie träffade själv aldrig EWK men har alltid haft en relation till honom.

– Min far Gustaf och EWK vann en tävling 1937 om att teckna av Ingrid Bergman, säger han.

Om att tilldelas EWK-priset fortsätter han:

– Jag har fått en hel del priser, men EWK-priset gjorde mig extra hedrad. Är det något pris jag vill ha är det EWK-priset.

Tecknandet har Julie, liksom EWK, sysslat med sedan barnsben. Det sociala livet i Smedjebacken i Dalarna har präglat honom mycket, även om han sedan dess har bott på många ställen i landet. Förutom EWK är han mycket förtjust i Rit-Ola, Bertil Almqvist och Erik Hermansson.

Juryns motivering

"Håkan 'Julie' Leonardsson är en politiskt spetsig satiriker som bland annat gisslar makthavare i myllrande teckningar med många detaljer. Flerfaldigt prisad för sina verk i arbetarpressen där han medverkat i flera decennier. Hans gärning ligger väl i linje med EWK:s ställningstagande för den vanliga människan."

Läs även tidigare EWK-prismottagaren Karin Z. Sunvissons intervju med Julie Leonardsson i Dagens Arbete på www.da.se

Om EWK-priset

EWK-priset om 10 000 kronor instiftades år 2000 och delades ur den 13 oktober 2022 av Dagens Arbete och EWK-sällskapet i samarbete med Fullersta Gård och Arbetets museum. Årets pris delas ut på Fullersta gård i Huddinge den 17 november kl. 18.00.

Årets jury

  • Torbjörn Österholm, juryns ordförande
  • Margareta van den Bosch, EWK:s dotter
  • Göran Widerberg, Dagens Arbete
  • Karin Z. Sunvisson, Magnus Bard och Robert Nyberg, tidigare EWK-pristagare
  • Peter Bergman, chef för Fullersta gård
  • Carina Milde, intendent på Arbetets museum
Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 17 oktober 2022