Två av tre stipendier till Norrköping

Publicerad: 10 juni 2022
Segelbåt och kaka

Arkösunds Intresseförening har utsetts till årets landsbygdsstipendiat och Rodga Säteris "prasselkaka med citron och maräng" till årets Östgötadagsbakverk. Två av de tre priser som delas ut i samband med Östgötadagarna går alltså till aktörer i Norrköpings kommun. Grattis!

Första helgen i september varje år arrangeras Östgötadagarna - en form av öppet hus på landsbygden. I samband med detta utses varhe år årets landsbygdsstipendiat, årets konsthantverkare och årets Östgötadagsbakverk. Priserna delas ut av Region Östergötland på Linköpings slott av Landshövdingen i anslutning till dagarna.

Så här skriver Region Östergötland i sitt pressmeddelande:

Årets landsbygdsstipendiat tilldelas 15 000 kronor. Det är trafik- och samhällsplaneringsnämnden som utser denna stipendiat och i år blir det Arkösunds Intresseförening som enligt motiveringen "på ett aktivt sätt främjat besöksnäring och turism så att det gynnar både fast boende och besökare i Arkösund med omnejd." De senaste tre åren har föreningen ökat medlemsantalet från 240 till 600 och genomfört flera utvecklingsinsatser, däribland upprustning av de populära Badholmarna.

– Arkösund är en ort som genomgår en kraftig utveckling. Den insats som Arkösunds Intresseförening har bidragit med är beundransvärd. Att föreningen har ökat sitt medlemsantal så mycket visar på det intresse som finns bland de boende att också vara en del av ortens utveckling. Det är värt att uppmärksamma, säger Julie Tran (C), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden.

 

Östgötadagsbakverket 2022 – Bakverk för alla sinnen

Årets Östgötadagsbakverk är en ”Prasselkaka” med citron och maräng. Bakverket är gjort av Lina Lundqvist på Rodga Säteri. Fräsch som en morgon i september är årets östgötakaka, som tar med sig sommarens smaker och färger in i den prasslande hösten.

Östgötadagsbakverket kommer att serveras av flera aktörer under Östgötadagarna.

Deltagarna som har denna symbol på kartan serverar årets Östgötadagsbakverk. Läs mer om Östgötadagsbakverket och var du kan smaka det på ostgotadagarna.se

Landsbygdsstipendiaten 2022

Där vägen slutar och havet börjar ligger idyllen Arkösund vars skärgård tillhör Östergötlands vackraste och mest omväxlande kustområde. Här finns badklippor, sandstränder, camping, restauranger och hotell med god mat och dryck och levande musik. Här finns gästhamnar och all den service som båtlivet behöver som båtvarv, båtmack och affär.

Där finns också en mycket drivande intresseförening - Arkösunds intresseförening - har på ett aktivt sätt främjat besöksnäring och turism så det gynnar både fast boende och besökare i Arkösund med omnejd. Därför tilldelas de priset som årets landsbygdsstipendiat 2022.

Läs Region Östergötlands pressmeddelande

Läs mer om Östgötadagarna

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 13 juni 2022