Musikhjälpen 2021 i Norrköping är snart igång!

Publicerad: 13 december 2021
Bild på de tre programledarna till Musikhjälpen, Oscar Zia, Brita Zackari och Anis Don Demina

I 144 timmar sänder dessa tre radio och TV från Gamla torget i Norrköping

Ikväll går programledarna Brita Zackari, Anis Don Demina och Oscar Zia in i Musikhjälpenburen på Gamla torget i Norrköping. Under 144 timmar vänder de sig till hela landet för att belysa och skapa engagemang under temat För en värld utan barnarbete. Norrköping är stolt värdstad för evenemanget, och ett stort antal Norrköpingsbor och Norrköpingsföretagare kommer på olika sätt att engagera sig under veckan. Sändningen går att följa på plats men även på P3 och SVTplay.

Över 40 artister spelar live i Musikhjälpen mellan den 13-19 december, och ett stort antal andra gäster hälsar också på i buren. Programpunkter under veckan med lite extra anknytning till Norrköping är bland andra Markus Krunegård tillsammans med delar av Norrköpings Symfoniorkester, Den Svenska Björnstammen, spelare från Norrköping Dolphins och IFK Norrköping samt en kör från De Geergymnasiet som uppträder tillsammans med Peter Jöback och Janice.

I anslutning till Musikhjälpenområden vid Gamla torget i Norrköping, har kommunen uppfört ett eventområde där föreningar och företag har haft möjlighet att boka in sig för olika aktiviteter under veckan. Närliggande Hörsalen kommer att hållas öppen för utställare och framträdanden torsdag till söndag (covidpass gäller), och även i Hörsalparken finns möjlighet att boka plats för olika typer av engagemang. En teaterspårvagn som är smyckad med ljusslingor, granar och röda band kommer också att rulla vissa tider under veckan. För att minimera risken för smittspridning är teaterspårvagnen inte öppen för allmänheten, men kommer att vara fylld av musik och uppträdanden kopplade till engagemang för Musikhjälpen.

Exempel på lokalt engagemang under veckan:

 • Under parollen ”aldrig ensam” kommer det under veckan alltid att finnas studenter från Campus Norrköping på plats på torget. Idag, måndagen den 13 december, tågar studenterna med facklor till torget där några av dem alltså sedan blir kvar. Under veckan kommer studenterna att delta i olika evenemang, och även anordna olika studentikosa aktiviteter på torget som kravall och finsittning.
 • Roddklubben genomför ett paddlande luciatåg på Motala ström i centrala Norrköping måndagen den 13 december klockan 18:30. Fjärilskören hjälper till att skapa julstämning från Roddklubbens veranda.
 • Ett träd fyllt av Lööve. Under veckan växer det fram ett konstverk där barn från Norrköpings förskolor och studenter från Campus Norrköping skapar ett jätteträd med LÖÖÖVE från Norrköping. Barnens insats blir att de skriver sitt förnamn på ett hjärta (om de inte kan skriva får de hjälp). Alla hjärtan fästs upp på en flaggstångsgran med hjälp av studenterna. Allt eftersom den fylls på hissas den under högre och högre. Målet är en hög gran full med barnen hjärtan och kärlek.
 • Cykla för Musikhjälpen – E.ON, Holmen och Lundbergs håller fyra spinningcyklar igång under fyra dagar. Tisdagen den 14 december till fredagen den 17 december mellan klockan 12:00-19:00 kan frivilliga hjälpa till att bemanna en cykel på torget i Lindens köpcentrum. För varje cyklad timme skänks en summa till Musikhjälpen.
 • Tjalve springer för Musikhjälpen. Tjalve Friidrotts långlöpare med flera, springer en slinga om cirka 9 kilometer längs med Norrköpings promenader under 24 timmar. Starten går tisdagen den 14 december klockan 08:00, och växling sker vid buren varje heltimme.
 • Kungsgårdsgymnasiets frisör och stylistprogrammet engagerar sig i Musikhjälpen genom att onsdagen den 15 december hålla öppen salong. Under dagen har kunder möjlighet att boka olika behandlingar till förmånliga priser där all behållning oavkortat går till Musikhjälpens insamling.
 • Isbocken dansar – onsdagen den 15 december och torsdagen den 16:e december kommer konstnären och artisten Tjåsa Gusfors att skapa en isskultur av ett isblock uppdraget ur Torne älv.
 • Start och mål av Ljusruset den 16 decemeber sker i år på Musikhjälpenområdet (tänk på att hålla avstånd).
 • Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Olle Vikmång, har utmanats av Norrköpingsprofilen Lina Skandevall att kallbada i Motala Ström utanför Grand Hotel fredagen den 17 december.
 • Sjung med Krunegård – på fredag den 17 december klockan 17:00 kommer representater från IFK Norrköping vara i glasburen och klocka 18:00 är Markus Krunegård och musiker från SON i buren och då kommer det bli allsång på torget med ”Ett lag, ett liv”

Länk till program Schema Musikhjälpen 2021 - Musikhjälpen | Sveriges Radio

Länk till evenemangskalendern Evenemangskalender - Visit Norrköping

Mer information: Visit Norrköping

Under Musikhjälpen arrangeras också ett stort antal tävlingar och auktioner, till exempel:

 • Vinn en drömfika på Kärlekens torg med Zeina Mourtada & Kodjo Akolor, där Zeina bjuder på saffransbullar med vaniljkräm.
 • Agera ljustekniker åt Veronica Maggio på hennes konsert i Karlstad den 18 december 2021.
 • Lunch med kaffe på maten med de olympiska medaljörerna Daniel Ståhl & Simon Pettersson
 • Jelassi & Mona Masrour spelar live hemma i ditt vardagsrum för dig och några vänner. Spelningen direktsänds i radio.
 • Bli tatuerad av Thomas Stenström
 • Emelie Schepp lottar ut en privat deckarvandring med lunch, i Norrköping där hennes böcker utspelar sig.
 • Var en IFK-spelare för en dag – få chansen att under försäsongen träna med IFK Norrköpings allsvenska A-lag.


Länk till bössor med norrköpingsanknytning Bössor i Norrköping

Alla tävlingar och engagemang finns på musikhjälpen.se.

Covid-19 – åtgärder för ett tryggt Musikhjälpen med anledning av gällande rekommendationer
Musikhjälpen kommer ge alla som väljer att besöka Gamla torget i Norrköping förutsättningar att hålla avstånd till andra, enligt gällande rekommendationer. Vid behov och risk för trängsel kan vägarna in till torget stängas för att inte ta in fler människor än att alla kan hålla avstånd till varandra. Information om allas ansvar att hålla avstånd kommer finnas på bildskärmar och via högtalarsystem. Säkerhetspersonal och publikvärdar som informerar och pratar med besökare finns på torget dygnet runt. Mer info finns på musikhjälpen.se

Om Musikhjälpen
Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Det är ett insamlingsevenemang som varje år samlar in pengar till en undanskymd mänsklig katastrof. Tre kända artister/programledare bor i en glasbur för att sända radio och TV dygnet runt i 144 timmar, vilket motsvarar 6 dagar. Under den tiden får de besök av artister och personer som engagerar sig för insamlingen. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 Sveriges Radio, SVT Play och till stora delar också i SVT 2. 2019 var Västerås värdstad för Musikhjälpen. Temat var ”Sex är inte ett vapen”. Miriam Bryant, Farah Abadi och Daniel Hallberg programledde när publiken startade nästan 650 000 engagemang och samlade in över 50 miljoner kronor.

Mer information om Musikhjälpen:
Musikhjälpen på Sveriges Radio

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 29 december 2021