Ståhl Collection tilldelas Broocmanpriset

Publicerad: 19 oktober 2021
Kvinna bland konstverk

Foto: John Sandlund

Broocmanpriset - Norrköpings Tidningars stora kulturpris- för 2021 går till Ståhl Collection. "Otroligt kul och hedrande", säger grundaren Mikael Ståhl.

Det är nästan exakt ett år sedan dörrarna öppnades till Ståhl Collection för första gången. Efter lång, lång väntan och lång planering och jakt på den perfekta lokalen kunde Mikael Ståhl äntligen förverkliga sin dröm om en publik konsthall för sin stora samling svensk och internationell samtidskonst i absolut toppklass. Mitt i Industrilandskapet i före detta Nyborgs Yllefabriks gamla lokaler.

Broocmanpriset ska enligt stadgarna gå till den eller de som gjort "kulturellt berömvärda insatser" och som har anknytning till Norrköping och Östergötland. Det är svårt att hitta någon som uppfyller de kriterierna mer än Ståhl Collection. Trots att öppningen skedde mitt under pandemin och där hårda restriktioner satte stopp för det mesta i publikväg har konsthallen gett eko runt om i landet.

– Vi märker ju att det finns ett stort intresse runt om i landet och vi har fått väldigt fin respons. Det kommer väldigt många utifrån, ett sällskap från Östersund är nog de som kom längst ifrån, och det känns väldigt kul. Norrköpingsborna tar det lite lugnare, de vet att vi finns kvar, säger Mikael Ståhl.

– De riktigt kulturintresserade hittade hit väldigt snabbt. Det är jätteroligt för stan också för vi vill ju sätta Norrköping på kartan. Många av besökarna utifrån kommer hit och kombinerar det med besök på Konstmuseet, symfoniorkestern och bor på hotell, säger Eva Schlyter, VD för Ståhl Collection.

 

Motiveringen: I Nyborgs Yllefabriks gamla industrilokaler längs Strömmen, under ett och samma tak med rymd och ljusinsläpp, har Mikael Ståhl skapat sin egen dröm och satt Norrköping på den breda konstkartan. I en utmanande tid har Ståhl Collection öppnat en ny värld, som gett eko långt utanför stadens gränser och lockat många besökare. Ståhl Collection sopar, för att citera en besökare på invigningen, banan med resten av landet.

Ett nytt konststipendium skapar också drömmar för unga talanger.

Källa: Norrköpings Tidningar 14 oktober 2021

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 19 oktober 2021