Fokus på- Harrys

Publicerad: 4 juni 2021

Johan Doverhjelm framför den nyöppnade uteserveringen mitt i industrilandskapet FOTO: Norrköpings kommun

Efter 25 år i branschen funderade Johan Doverhjelm på att sadla om och satsa på något nytt. Och något nytt blev det – men i samma bransch. För vad gör man annars när man får ett så bra erbjudande att det inte går att tacka nej?

Johan Doverhjelm studerade till civilekonom och jobbade samtidigt extra på Otten. Han trivdes så bra i branschen att han stannade kvar efter avklarad examen, efter en tid blev han också delägare. Och det stannade inte där, Johan öppnade sin första helt egna restaurang, Pub Wasa, när han var 25 år. Därefter har han haft ett antal restauranger, den senaste i raden Saliga Munken som han sålde för fyra år sedan. Sjöstugan i Kolmården behåller han även denna sommarsäsong med förhoppning om att bland annat djurparkens besökare ska stanna till där.

Just när Johan börjat fundera på nya vägval blev han kontaktad av Harrys. De ville öppna en ny restaurang i Norrköping och sökte en duktig krögare. Efter en tids diskussioner hittade Johan de perfekta lokalerna. En överenskommelse med fastighetsägaren Castellum slöts och avtal med Harrys skrevs – detta trots att pandemin fortfarande höll ett stadigt grepp om Norrköping och världen.

Öppningsdagen i oktober var precis innan nya hårdare restriktioner trädde i kraft och begränsade möjligheterna att ta emot gäster rejält. Eftersom restaurangen också var nyöppnad fanns inget ekonomiskt stöd att tillgå. Det var även svårt med lån – bankerna sa nej med hänvisning till pandemin, vilket också gällde leverantörslånen. Men till slut löste det sig, delvis med hjälp av Almi, och arbetet med restaurangen kunde börja.

- Någon annonsering kunde vi inte göra på grund av pandemin, det kändes helt olämpligt. Men Harrys tidigare Facebook-konto och de följare som redan fanns där har varit en bra väg att nå gästerna, säger Johan.

Mjuka värden viktiga

Nyöppnade restaurang Harrys har trots allt klarat sig igenom denna svåra period ganska bra. Mycket tack vare lojal personal som ställt upp på de förutsättningar som rått. En motiverad och serviceinriktad personal är väldigt viktig för en god relation med gästerna.

- Där tror jag vi har hittat rätt – folk kommer ju tillbaka! Det är som sagt viktigt med rätt personal som förstår värdet av god service. Saknas de ”mjuka värdena” spelar det ingen roll hur bra maten smakar eller hur fint inredda lokalerna är, menar Johan.

Johan arrangerade musikfesten ”Munken in the Park” under ett antal år, erfarenheterna därifrån kommer han kunna dra nytta av även i utvecklingen av Harrys. Både uteserveringen och övervåningen kan nyttjas för event av olika slag, allt från konferenser till fester och middagar. En irländsk julshow inklusive julbord är redan inbokat. Även ett par konserter under hösten är klara och kanske kan några event genomföras på uteserveringen redan i sommar. Allt beror förstås på hur coronapandemin utvecklar sig.

- Det är en fantastisk känsla när en festival fylls av glada människor och allting bara funkar, säger Johan

Drömmen för Johan just nu är att alla restriktioner hävs och att de kan hålla öppet så att det är möjligt med två sittningar – den senaste tiden har man bara kunnat ha en sittning även om gästerna kommit lite tidigare än de kanske gjorde förut.

- Om satsningen är modig eller dumdristig får vi se om något år, säger Johan, men är samtidig övertygad om att detta är en väl investerad satsning som kommer att blomstra inom kort.

Tips från Harrys:

  • Även om pandemin oroar – sitt still i båten – det kommer bättre tider igen!
  • Sök det positiva och var lösningsorienterad så löser sig det mesta.


Fakta Harrys i Norrköping:

Ägare: Johan Doverhjelm

Bransch: Restaurang

Antal Anställda: 17 (inkl timanställda)

Kontakt: 0705-39 29 30, norrkoping@harrys.se

Facebook

Instagram


Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 10 augusti 2021