Fokus på- Previdensia

Publicerad: 26 maj 2021

Karin, Lars och Tobias kompletterar varandra och bildar ett väl fungerande lag FOTO: Norrköpings kommun

Lars Kullbrandt avslutade sin långa anställning som chef i kommunen när han såg möjligheterna till att vara med om att skapa något riktigt bra tillsammans med Karin och Tobias Svedman. Andra bidragande faktorer var möjligheterna till flexibilitet, kreativitet och frihet i det arbete de nu bedriver i företaget Previdensia.

Tobias Svedman, Karin Svedman och Lars Kullbrandt har helt olika kompetenser, olika personligheter och olika bakgrund – därför kompletterar de också varandra väldigt bra. Lars jämför deras samarbete med funktionerna hos en bil:

- Det måste finnas en motor för att komma framåt, en ratt och blinkers för att färdas i rätt riktning, och en broms när det går lite för fort eller svajar till. Laget måste vara komplett för att bilda en helhet. Det är viktigt att känna till varandras olika styrkor och svagheter för att på så sätt göra vårt bästa gemensamma jobb.

Företaget jobbar mycket med utveckling av verksamheten och vore alla lika skulle de lätt kunna fastna i samma spår. Med en sammansättning av olika personligheter kan det förstås uppstå en del diskussioner, men det innebär ju också att man hittar nya vägar till fungerande och bra lösningar.

- Att driva företag innebär, förutom kärnverksamheten, väldigt mycket olika saker och alla kan inte vara bra på allt. Då är det bra med olika kompetenser, säger Karin.

Att förstå annorlunda

Previdensia stöttar barn och unga personer inom neuropsykiatri. Det innefattar även stöd till deras familjer och grupper i deras närhet som till exempel skolor och arbetsplatser. Det är viktigt att se till helheten, att till exempel en familj med flera olika behov inte får flera olika stödgrupper utan har ett och samma stöd. Previdensia fyller ett gap mellan olika instanser och är ensamma i Sverige om delar av sitt arbetssätt.

- Att förstå annorlunda är vår specialitet, vi fungerar som tolkar mellan olika personer och grupperingar, säger Tobias.

Det är viktigt att man är tydlig och konkret i samtalet med en person som har en NPF-diagnos. Valmöjligheter måste minimeras eftersom de här personerna ofta upplever att alla frågor har för många svar.

- Det är detaljerna som gör helheten, frihet inom ramarna som ger tryggheten. Vi jobbar utifrån ”planerad flexibilitet”, det vill säga vi har en god kontroll på att inga felsteg görs men har också olika möjligheter att planera om förändringar behöver göras, säger Karin.

Framgång föder framgång

Uppdragen får företaget från kommuners vård- och omsorgsförvaltningar, landsting, friskolor och kyrkor i första hand, men det händer också att de anlitas direkt av privatpersoner. De har alla gedigen erfarenhet från branschen och anlitas därför ofta utifrån tidigare referenser.

Previdensia är ett relativt nytt företag, de startade i september 2020 men har redan sex anställda och planerar för ytterligare expansion. Tack vare goda behandlingsresultat har de många nya förfrågningar. De har sedan en tid tillbaka sökt en lämplig fastighet för ett kompetenscentrum där alla företagets delar ryms; utbildningar för anhöriga och företag, möjligheter att upprätthålla skolgång, boende för kortare perioder, utomhusytor med möjlighet för sällskapsdjur. De hoppas och tror att de snart har hittat rätt plats för det!

Tips från Previdensia

  • Tänk utanför boxen
  • Tro på din egen idé
  • Ta en del i taget – du kan inte äta elefanten hel
  • Kom till skott även om inte allt är 100% klart

Fakta om Previdensia

Ägare: Tobias Svedman, Karin Svedman och Lars Kullbrandt

Bransch: neuropsykiatri

Antal anställda: 6

Kontakt: Previdensia AB, 0760-291781, kontakt@previdensia.se

Finns även på facebook och LinkedIn


Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 10 augusti 2021