Fokus på- Musikbörsen

Publicerad: 20 maj 2021
Simon Fors, Sten Österlund, Lennart Karlsson på Musikbörsen håller i olika instrument.

Simon Fors, Sten Österlund, Lennart Karlsson – alla i butiken är förstås aktiva musiker! FOTO: Norrköpings kommun

Nygatan 116 är en sedan länge känd adress för många musikälskare. Tack vare Lennart Karlsson, Simon Fors och Sten Österlund ligger Musikbörsen kvar där. Med hjärtan i musiken och sin samlade erfarenhet i branschen kunde de rädda butiken.

En kort period ägdes butiken av ett investmentbolag med ägare som ansåg att musikinstrumentbranschen är som vilken bransch som helst. Men då hade de inte riktigt förstått vad de gav sig in i, efter bara något år var konkursen ett faktum. Lennart Karlsson och Simon Fors som lever för musiken och vet att den här branschen är speciell, såg bara ett alternativ – att ta över butiken i egen regi.

- Visst var det skakigt att starta eget efter så många år som anställd – en riktig utmaning. Men vi tvekade aldrig, säger Lennart. Simon håller med och tycker att det är roligare än någonsin att jobba med musik nu när de driver eget.

En av de tidigare ägarna räddade namnet Musikbörsen och gick in ekonomiskt tillsammans med Lennart, Simon och ett par till. Sten Österlund, också med lång erfarenhet i branschen, klev in som anställd. De rivstartade med att hålla en konsert i lokalerna, och det är något de hoppas kunna göra mer av – både konserter och föreläsningar av olika slag.

- Det är mycket känslor involverade när det handlar om musik. En del av våra stamkunder grät när butiken gick i konkurs och vi fick en enormt positiv respons när vi nyöppnade Musikbörsen i december 2019, säger Lennart.

Norrköping först ut

Efter konkursen var det Norrköping som var först ut med att starta upp butik under namnet Musikbörsen. Sedan har Göteborg, Malmö, Gävle och Västerås följt efter, och flera är på gång.

- De flesta är våra gamla kollegor och även om varje stad driver sitt helt egna bolag har vi ett gott samarbete. Vi har till exempel en gemensam websida som inom kort även ska innehålla en fullskalig gemensam web-butik, säger Sten.

De olika butikerna är lokalt förankrade – allt från privatpersoner till skolor, studieförbund och kyrkor, alla med olika behov av instrument, mixerbord, trådlösa system med mera. Dessutom är olika instrument olika populära på olika orter, och det är därför svårt ha exakt samma sortiment. Men när det gäller begagnade instrument och teknik samarbetar Musikbörsens alla butiker. Detta är något de vill satsa mer på framöver eftersom det ligger i tiden och känns rätt på många sätt.

Den hårdare konkurrensen på grund av internethandeln gör att Musikbörsen satsar extra mycket på service och kunnande.

- Vi har många lojala kunder och är nischade i en unik bransch. Vi jobbar stenhårt på att ge kunderna den allra bästa servicen och se till att kunden får precis det som passar just henne eller honom bäst. Att finnas nära våra kunder är viktigt.

Nu längtar Musikbörsen precis som så många andra efter att live-scenerna ska kunna öppna igen!

Tips från Musikbörsen:

  • Tro på dig själv och våga satsa!


Fakta Musikbörsen:

Ägare: Lennart Karlsson och Simon Fors

Bransch: Musik

Antal Anställda: 3

Kontakt: 011-18 41 80, norrkoping@musikborsen.se
www.musikborsen.se, finns även på facebook och Instagram

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 10 augusti 2021