Fokus på- Mystical Garden Design och Tusen & en bild

Publicerad: 30 april 2021

Det blir ofta familj, vänner och ibland författarna själva på bilderna till parets bokomslag. Här är Niklas och Evas dotter från omslaget till Det hon slåss för av Andreas Ek, dotterns pojkvän från omslaget till Satanskäftarna av Mons Kallentoft och slutligen författaren, Emelie Schepp själv från omslaget till hennes bok Nio Liv.

”Familj, vänner och andra jag slagit ihjäl” – det var namnet på den utställning som avslutade Mystical Garden Designs verksamhet i Stockholm. Sedan gick flyttlasset för både företag och familj till Norrköping.

Mystical Garden Design har sedan 2003 gjort mer än 3000 bokomslag, så det är inte alls omöjligt att du hållit böcker i din hand vars omslag är skapat av Niklas Lindblad. Under 2020 gjorde Niklas bokomslag till bland andra Peter Englund, Mattias Edvardsson och Tove Alsterdal.

Efter att ha utbildat sig på Berghs reklamskola arbetade Niklas som art director på flera reklambyråer, de sista åren på Spirit Kommunikation där han också var delägare. När Spirit gick i konkurs startade han en egen byrå och fick av en händelse i uppdrag att göra ett bokomslag.

- Det blev riktigt lyckat och gav mig mod att kontakta ett antal förlag för att erbjuda mina tjänster. Jag fick bra respons och sedan 2003 har det som sagt blivit ett antal bokomslag, säger Niklas.

Eva Lindblads firma, Tusen & en bild, är en bifirma till Mystical Garden Design. Eva är porträttfotograf i grunden och hon har bland annat fotograferat kända profiler som Carolina Klüft, Caroline af Ugglas och Gösta Ekman. Numera fotar hon mest porträtt åt bokförlag, företag och bilder för bokomslag. Hon har kunder framförallt i Stockholm, där hon också har en egen studio. Under det senaste året har dock all fotografering gjorts utomhus av förklarliga skäl. Eva brinner för fotografiet och bilden och hon arrangerade fotofestivalen Spegla i Norrköping under flera år.

- Det var en mötesplats fylld av inspiration och kunskap. Spegla var verkligen uppskattad och gav många nya kontakter. Det resulterade också i ett starkt nätverk av norrköpingsfotografer. Där ger vi varandra inspiration och stöd och lånar teknisk utrustning av varandra, berättar Eva.

Unik kulturtradition

Anledningen till att Eva och Niklas ville söka sig bort från Stockholm var att de önskade sig en enklare vardag, ett större boende och att spara in på all transporttid. Att ta sig till olika uppdrag och att skjutsa barn till olika aktiviteter i Stockholm tar sin tid. När de gjorde en sondering över lämpliga orter i närheten av Stockholm som skulle kunna passa hittade de flera. Men de sökte en stad med stark kulturell grund och fann Norrköping!

- Här finns en djup kulturtradition som är unik. Det är mycket viktigt att ta vara på allt engagemang och bygga vidare på den traditionen, säger Eva.

Eva och Niklas samarbetar ofta kring uppdrag, Eva fotograferar och Niklas designar. Familjemedlemmar och andra i deras närhet får ibland agera modeller till olika foton och bokomslag;

- När vi för många år sedan fotograferade vår dotter på Filbytertorget i Linköping bland glassplitter efter en fingerad explosion i en bank blev människor oroliga och ville hjälpa till – de trodde förstås det var på riktigt. Numera sätter vi upp skyltar när det är dags att fotografera dramatiska bilder till bokomslagen, berättar Eva.

De har hyrt badhus och cirkushall, använt en beach-volleybollplan för att gräva ner en granne i, slagit sönder en bil på skroten och till Mons Kallentofts senaste bok blev dotterns pojkvän modell.

Och när Emelie Schepp sökte någon som kunde göra omslaget till hennes första bok valde hon förstås Mystical Garden Design.

Tips från Mystical Garden Design och Tusen & en bild:

  • Små företag mår bra av att samarbeta som kollegor – även om man verkar i samma bransch.
  • Lägg ut bokföring och annat som inte är din expertis så att du kan fokusera på din kärnverksamhet.
  • Köp den utrustning du behöver så att saker och ting går smidigt.

Fakta om Mystical Garden Design och Tusen & en bild:

Ägare: Niklas och Eva Lindblad

Bransch: Bokomslag och foto

Antal anställda: 2

Kontakt:

www.mgd.nu, niklas@mgd.nu, 070-719 85 63

www.1001bild.se, eva@1001bild.se, 070-728 56 23


Skomakarens barn går i trasiga skor och Niklas och Eva har inga bilder på sig själva, här en selfie tagen utanför deras hem.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 10 augusti 2021