Norrköpings stadsmuseum Årets museum 2021

Publicerad: 28 april 2021
Stadsmuseet från ovan

Norrköpings stadsmuseum är Årets museum 2021! På tisdagen delades den prestigefyllda utmärkelsen ut av kulturminister Amanda Lind under museernas vårmöte. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom priset.

– Vi är naturligtvis oerhört stolta och glada över att bli utsedda till Årets museum 2021 och jag vill passa på att hylla samtliga medarbetare, men också de som under årens lopp har bidragit till vår verksamhet, inte minst besökarna, säger Maria Jönsson, chef för Norrköpings stadsmuseum.

Juryns motivering löd så här: ”De stora samhällsfrågorna, stadens förflutna och publikens nutid bildar utgångspunkterna för Norrköpings stadsmuseum, som engagerar och inspirerar genom sitt sätt att låta museet vara en självständig röst i vår samtid. Därför tilldelas museet den prestigefyllda utmärkelsen Årets Museum 2021.”

– Att juryn väljer att uppmärksamma Norrköpings stadsmuseums arbete är viktigt för oss som museum, men också för hela museibranschen. Museers oberoende är museers styrka, och en grundläggande byggsten och förutsättning för att kunna bidra till samhällets demokratiska utveckling. Vi kommer även fortsättningsvis att arbeta med viktiga frågor som rör demokrati, yttrandefrihet och armlängds avstånd – det ligger i vårt uppdrag och är därmed vårt ansvar, säger Maria Jönsson.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Johansson (S) vill rikta ett stort tack till stadsmuseets personal.

– Det var ett turbulent år förra året på stadsmuseet runt den uppmärksammade och viktiga utställningen Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping förr och nu. Personalen har varit helt fantastisk och där finns en oerhörd kunskap och kompetens som har resulterat i denna prestigefyllda utmärkelse, säger Olle Johansson (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 28 april 2021