Fokus på- Trikåby

Publicerad: 20 april 2021
Håkan och Kicki vid en av sina 60 rundstickmaskiner där de just nu stickar tyg av bambu.

Håkan och Kicki vid en av sina 60 rundstickmaskiner där de just nu stickar tyg av bambu. FOTO: Trikåby

Kicki Arvidsson var nyutbildad textilingenjör och hann bara arbeta ett år på Fix i Söderköping innan företaget gick i konkurs. Och just textilbranschen såg inte direkt ut att vara en framtidsbransch, tvärtom hade många textilföretag i Sverige fått slå igen. Så vad göra?

Kickis man, Håkan Arvidsson, föreslog att de skulle köpa loss några maskiner och starta upp egen verksamhet. De var båda bara strax över 20 år gamla, och kanske var det just därför de vågade ta steget. De frågade sig ”hur svårt kan det vara?” och öppnade sedan en tygaffär med viss tillverkning. Kicki skötte ruljansen i början. Håkan var etablerad i byggbranschen. Men när en lågkonjunktur drabbade byggbranschen och Trikåby växte gick även Håkan mer och mer över till att arbeta i företaget.

Under de första åren, då det fortfarande var lönsamt att sy egna kläder och populärt att gå på sykurs, levererade Trikåby tyger till butik och hade egna sykurser. Förutom att göra tyger till kläder, levererade de också material till bland annat prematuravdelningar och biltillverkare, samt ljudabsorberande textilier till olika företag.

- Den stora variationen på olika material och användningsområden var kanske inte så bra ur ekonomisk synvinkel. Men det har lönat sig i längden, vi lärde oss massor av det som vi fortfarande idag har nytta av i vår produktutveckling, säger Håkan.

Trikåby är numera främst underleverantör till företag som säljer arbetskläder med speciella tekniska behov och underställ med olika funktion eller krav till både industri och outdoorföretag. Trikåby utvecklar tygernas prestanda utifrån kundens krav och specifikationer och levererar färdiga plagg till kundens lager eller butik. Det kan handla om plagg som inte brinner eller som inte blir statiska för till exempel elektriker, gruv- och stålindustri eller elektroniktillverkning.

Som bäst när det är som svårast

Kicki och Håkan är tacksamma över att företaget inte drabbats hårt av Covid-19. Kanske beror det delvis på att hela företagets personal slutit en överenskommelse.

- Vi har inom företaget lovat varandra att träffa så få människor som möjligt för att varken personal eller tillverkning ska bli lidande. Alla tjänsteresor är förstås inställda och vi håller oss på hemmaplan, säger Kicki.

Trikåby har hittills inte drabbats produktionsmässigt, detta tack vare att de köpte på sej stora lager garner i början av förra året. På så sätt lyckades de parera många av de leveransproblem som uppstått runtom i världen. Men nu har lagren krympt och de börjar nu känna av leveransproblematiken i form av leveransförseningar och fraktkostnader som i vissa fall har nära tiofaldigats på ett år.

Trikåby är som bäst när det är som svårast. Utmaningar triggar dem till att hitta nya lösningar och innovationer. Det har fungerat i 30 år och Trikåby tänker fortsätta vara ett välmående, lagom stort företag även i framtiden. Om allt känns bra som det är kanske man inte måste sträva efter att expandera och bli fler?

Tips från Trikåby:

  • Ta vara på den hjälp du som företagare kan få via Nyföretagarcentrum, Almi och andra företagsstödjande organisationer
  • Delta i nätverk som berikar


Fakta Trikåby:

Ägare: Kicki och Håkan Arvidsson

Bransch: Tillverkning textil

Antal anställda: 8

Kontakt: info@trikaby.se 0709-664098

Hemsida


Har du också något spännande att berätta?

Hör av dig till britt.forsberg@norrkoping.se 011-151511.

 


Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 28 oktober 2021