Uppstart av ny citysamverkan

Publicerad: 6 april 2021
Drottninggatan från ovan. En spårvagn åker över Saltängsbron. Foto: Fredrik Schlyter

Foto: Fredrik Schlyter

Nu är kommunen och näringslivets gemensamma platsutvecklingsprojekt BID i mål. Arbetet går nu in i nästa fas genom ett nystartat samverkansbolag NKPG City AB, som ägs av näringslivet. En ambition framåt är att Norrköping ska utnämnas till årets stadskärna.

Sedan 2019 driver Norrköpings kommun tillsammans med näringslivet en så kallad BID-process för att utveckla Norrköpings stadskärna. När BID nu avslutas föreslås arbetet med att utveckla stadskärnan fortsätta i nystartade samverkansbolaget NKPG City AB, som ägs av näringslivet och representeras av fastighetsägare, handel, hotell och restaurang samt övrig besöksnäring och kommersiella tjänsteföretag i Norrköpings stadskärna.

Kommunen kommer att ha full insyn i bolagets arbete och representeras i styrelsen av tjänstepersoner från flera olika kontor. Norrköpings kommun finansierar projektet med en miljon kronor om året under tre år och finansieringen sker inom ramen för kommunstyrelsens kontors budget. Tillsammans med fastighetsägarnas tillskott på minst 1,2 miljoner kronor per år är det tänkt att kommunens insats blir den finansiella basen för projektet.

Under onsdag 7 april sker en digital avslutning och diplomering av projektet tillsammans med samverkande aktörer och Svenska Stadskärnor.

Vill du veta mer om BID?

BID står för Business Improvement District. På Norrköpings kommuns hemsida kan du läsa mer om processen och dess olika steg.

Läs mer om BID

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 6 april 2021