Arbetets museum öppnar för bokade besök

Publicerad: 15 mars 2021
Byggnaden som kallas strykjärnet och som inhyser Arbetes museum

Arbetets museum i Norrköping planerar att öppna sina utställningar för barn och familj den 23 mars.

Den 23 mars öppnar vi åter Arbetets museum och börjar ta emot förbokade besök i begränsad omfattning. Fokus ligger på barn- och familjeverksamheten och först ut att kunna bokas är utställningarna Lilla Arbetets och Jobblabb på plan 1 och 2. Övriga utställningar håller stängt till senare i vår.

Arbetets museum har haft stängt för allmänheten sedan 31 oktober förra året. När museet nu öppnar igen blir det med en rad anpassningar för att skapa smittsäkra besök. Endast ett begränsat antal förbokade besök tas emot. Väl på plats finns god tillgång till handsprit och skyltning som guidar besökarna till separata in- och utgångar och olika vägar för upp- och nedpassering i huset. Till grund för öppningsbeslutet ligger ändringarna i den så kallade begränsningsförordningen som träder i kraft den 11 mars. De nya ändringarna innebär bland annat att museer och konsthallar omfattas av ungefär samma trängselregler som gäller för butiker och gym.

 

– Redan under förra året skapade vi bra rutiner för smittsäkra besök som vi nu har kompletterat utifrån begränsningsförordningen. Prioritet för oss är att museet är en trygg miljö att vistas i för personal och besökare. Vi följer händelseutvecklingen noga och är beredda att förändra öppningsbeslutet om smittspridningen drar iväg, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör.

 

Fokus ligger på verksamheten för barn och familj och inledningsvis är det utställningarna Lilla Arbetets och Jobblabb på plan 1 och 2 som blir bokningsbara. Bokningen öppnar på museets hemsida några dagar innan öppningen av museet.

 

– Kulturdepartementet har varit tydliga med att barn och ungas tillgång till kultur bör prioriteras under pandemin. Det är extra viktigt att det finns platser som är öppna för barn i de här svåra och prövande tiderna, säger Niklas Cserhalmi.

 

Skolor kan redan nu boka in sig på digitala visningar av Jobblabb. I samband med öppningen kommer vi även att börja erbjuda bokningsbara tider i Lilla Arbetets för förskolan.

 

Museets foto- och satirutställningar på plan 3 och 7 planeras öppna senare i vår. Då tar Nina Hemmingsson plats på museet med den nya utställningen ”Jag har väntat så länge”. Dessutom öppnar Elisabeth Ubbes ”Kärlekens kraft” samt Julia Lindemalms ”Katt People”.

 

Kontakt

Niklas Cserhalmi, museidirektör, Arbetets museum
Tel 073-331 81 82, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se

 

På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

 

 

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 15 mars 2021