Årets Kulturnatten+ blir tre dagar

Publicerad: 25 februari 2021
Upplyst vattenfall i Industrilandskapet med texten "We hjärta Kultur" skriven på vattenfallet med ljus. Foto: Ida Zimmerman

Vattenfallet i Industrilandskapet, Kulturnatten+ 2020. Foto: Ida Zimmerman.

Det blir en annorlunda kulturnatt i Norrköping även i år. Fokus ligger på att det ska vara tryggt och säkert utifrån risk för smittspridning. I år blir Kulturnatten+ tre dagar, från fredagen den 24 september till söndagen den 26 september.

– Vi är medvetna om den svåra situation vi befinner oss i men vi är förhoppningsfulla om att smittoläget kommer att se annorlunda ut i slutet av september så att vi kan genomföra Kulturnatten+. Vi kommer självklart anpassa Kulturnatten+ efter rådande restriktioner, säger Carita Nord Isgren, projektledare för Kulturnatten+.

Kultur- och fritidskontoret i Norrköpings kommun vill redan nu informera om årets Kulturnatten+. Anledningen är att många arrangörer frågat om årets upplägg. Kommunen söker just nu även efter den konstnär, illustratör eller formgivare som ska göra årets kulturnattsaffisch.

2020 genomfördes Kulturnatten under en hel vecka för att sprida ut evenemangen och på så vis minska smittorisken.

– Många uppskattade att Kulturnatten förlängdes men en del tyckte att det blev lite för långdraget med en vecka så i år har vi beslutat att prova med tre dagar, säger Carita Nord Isgren.

Utgångspunkten är att genomföra Kulturnatten+ på ett säkert och tryggt sätt för att minimera smittspridning. Genom att förlänga Kulturnatten till tre dagar sprids evenemangen ut både i tid och geografiskt. Beroende på det aktuella smittoläget kommer Kultur- och fritidskontoret även i år att uppmana alla arrangörer att vid behov fokusera på digitala evenemang och utomhusevenemang.

– Vi kommer att föra en tät dialog med varje arrangör för att säkerställa en trygg och säker Kulturnatten+, säger Carita Nord Isgren.

Kultur- och fritidskontoret ansvarar för samordning och planering utifrån rådande läge, marktillstånd samt information kopplat till covid-19. Varje arrangör ansvarar för sitt evenemang, innehåll och ansvarar för att restriktionerna följs. Besökarna har i sin tur alla ett ansvar att hålla avstånd och vara noga med handhygien. Om man inte är frisk, kan man inte delta fysiskt på plats men ändå det ta del av det digitala utbudet under hela långhelgen som Kulturnatten+ pågår.

Förra året arrangerades cirka 300 kulturella evenemang under den vecka som Kulturnatten+ pågick. Carita Nord Isgren hoppas att det blir lika många i år.

– Vi vet att Norrköpingsborna längtar efter kultur och vi vill att hela Norrköping ska vibrera av kultur under denna långhelg. Förra året såg vi en stor kreativitet och ett stort engagemang från alla arrangörer och hoppas att det även i år kommer att bli en Kulturnatten+ som verkligen fyller på vårt behov av kultur, säger Carita Nord Isgren.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 25 februari 2021