Minskning av antalet gästnätter i Norrköping 2020

Publicerad: 15 februari 2021
Vybild över Norrköping.

Vybild över Drottninggatan i Norrköping. Foto: Fredrik Schlyter

Som väntat visar beläggningsstatistiken för 2020 en kraftig nedgång av antalet gästnätter på grund av den rådande pandemin. En ljusglimt för den hårt drabbade näringen är ändå att Norrköpings siffror visar en mindre nedgång i antalet gästnätter än i landet som helhet.

Året började väldigt positivt med en uppgående trend i januari och februari. Men i mars kom restriktionerna på grund av pandemin och april, maj innebar en minskning på runt 60 procent. Även november var riktigt dyster med en minskning på nästan 56 procent.

– Tack vare att Kolmårdens djurpark har kunnat hålla öppen klarade Norrköping sedan sommaren bättre än många andra kommuner i motsvarande storlek och den blev bättre än vad vi befarade under våren även om den innebar en minskning mot 2019, säger Christina Leinonen, näringslivsutvecklare för besöksnäringen i Norrköpings kommun

Det totala antalet övernattningar i Norrköpings kommun var 398 253 under 2020. Det är en minskning med 151 219 nätter eller 27,5 procent jämfört med 2019. I riket som helhet var minskningen 41 procent.

Svenska besökare stod för 374 251 gästnätter, en minskning med knappt 23 procent att jämfört med 2019. Pandemin har inneburit ett kraftigt minskat utlandsresande och de utländska besökarnas gästnätter i Norrköping minskade med 63 procent, vilket motsvarar 40 257 gästnätter.

– Sommarmånaderna räddade delvis en extremt tuff mars-maj som vi då hade bakom oss. Norrköping har haft mycket värdefull draghjälp av fantastiska Kolmården, men vi hade också mycket hotellgäster såväl under sommaren som under hösten innan den andra vågen kom. Jag upplever bland annat att närheten till huvudstaden är värdefull för oss då vi har en hel del gäster just från Stockholmstrakten som gärna tillbringar en weekend i vackra Norrköping och tycker att det är mysigt och avkopplande att bo på hotell. Det var också härligt att möta hotellgäster i vår lobby under december som kom in rosiga om kinderna och berömde stadens fina ljuspromenad, säger Maria Eriksson Önander, general manager på Elite Grand hotel i Norrköping.

Men det finns också ljusglimtar. Den starka starten på 2020, innan coronaviruset slog till, visar på att Norrköpings har potential att växa som besöksmål när pandemin har lagt sig.

– I oktober ökade faktiskt antalet nätter med drygt 20 procent gentemot 2019. Det tack vare arbeten på BillerudKorsnäs och halloween på Kolmården säger Christina Leinonen. Nu hoppas vi att smittspridningen minskar och att näringen kan komma igång ordentligt igen. Norrköping har många bra boendemöjligheter för dem som väljer att besöka vår vackra stad, säger Christina Leinonen.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 15 februari 2021