Norrköping Light Festival lyser upp vintermörkret

Publicerad: 18 november 2020
Alla barnens ljusslinga, Norrköping Light Festival 2019. Foto: Peter Holgersson

Alla barnens ljusslinga, Norrköping Light Festival 2019. Foto: Peter Holgersson

Årets Norrköping Light Festival genomförs med 45 ljusinstallationer och invigs fredagen den 27 november. Temat är Tillsammans och i år finns många nya inspel i festivalen.

Promenadslingan i år är densamma som tidigare år, men det som skiljer sig är att det finns flera installationer utanför promenadslingan för att lysa upp fler delar av Norrköping. Det går bland annat att hitta ljusinstallationer vid Spiralenhusen i Norrköping City, Hörsalen, Stadstornet, St: Olai kyrka, E-on skorstenen och Portalen i Hageby.

Från och med i år kommer också all information om Norrköping Light Festival och var installationerna är placerade, att finnas samlad på visit.norrkoping.se. På grund av de skärpta råden med anledning av pandemin sker de guidade turerna digitalt genom appen Norrköping GO där besökarna kan följa slingan och lyssna på när guiderna berättar om de olika installationerna och konstnärerna.
– I år behöver vi mer än någonsin satsa på digitala och tillgängliga lösningar för att uppleva kultur. Därför har vi lagt extra krut på att göra kartan digital och interaktiv, samt skapa digitala guidningar som är tillgängliga att lyssna på när det passar en själv att gå en promenad. Vi behöver ljuset mer än någonsin! Att vi skapar Norrköping Light Festival tillsammans med norrköpingsborna känns fint och visar på stolthet för staden för liten och stor, säger Maria Olofsson, projektledare för Norrköping Light Festival.

Populära Alla barnens ljusslinga återvänder med favoriter från i fjol blandat med nya installationer och konstverk. Barn i Norrköping har bjudits in till att ta plats i sin stad genom att skapa självporträtt i olika material. Porträtten finns att betrakta längs promenadslingan.
– Att barnen får finnas med och vara delaktiga i stadsrummet känns jättekul. Det är andra året barnen medverkar under ljusfestivalen och engagemanget är mycket stort, säger Maria Olofsson.

I samband med att Norrköping Light festival invigs har också kommunen tillsammans med fastighetsägare i Norrköping bjudit in kommuninvånare, butiksägare, företagare, caféer, restauranger och hotell att tillsammans tända sin egen vinterbelysning klockan 16.00 den 27 november. Det kommer skapa en häftig effekt när Norrköping lyses upp samtidigt och är en manifestation för ljus och hopp. Norrköping Light festival pågår mellan den 27 november till och med 31 januari.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 18 november 2020