Norrköpings kommun står bakom Musikhjälpen och årets tema Ingen människa ska lämnas utan vård

Publicerad: 8 oktober 2020
Rachel Kahindo i Kongo, själv ebolaöverlevare, vårdar ebolasmittade barn. Foto: BAZ RATNER / TT / Reuters

Rachel Kahindo i Kongo, själv ebolaöverlevare, vårdar ebolasmittade barn. Foto: BAZ RATNER / TT / Reuters

Tidigt under morgonen i dag släppte Musikhjälpen årets tema: Ingen människa ska lämnas utan vård. Norrköpings kommun resonerar starkt med årets tema och känner stort engagemang att stötta från stadens håll.

Årets tema berör och genomsyrar många av kommunens verksamheter och kommuninvånare där stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden är central. Människans rätt till en jämlik vård oavsett förutsättningar är fundamental för en jämställd värld.
– Musikhjälpen presenterar ett mycket viktigt och oerhört aktuellt ämne mitt i den situation hela världen just nu befinner sig. Ett ämne som berör oss alla och som alla kan relatera till, jag är säker på att Norrköping och hela Sverige kommer göra sitt yttersta för att fylla Musikhjälpenbössorna, säger Maria Olofsson projektledare Kultur, event & fritid, kultur- och fritidskontoret, Norrköpings kommun.

I en tid där hela världen har testats och utmanats av en pandemi hamnar vårdfrågan oundvikligen i fokus. En tillgänglig primärvård är grundläggande för att skapa en hälso- och sjukvård som är till för alla.
– Kulturen och musiken har en oerhörd kraft. En kraft som kan förändra. Och utan tvekan, engagemanget för en mer jämlik vård behövs verkligen, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande.

Musikhjälpenburen tar plats på Gamla torget i Norrköping mellan den 14 – 20 december 2020. Pengarna som samlas in i år kan gå till internationella projekt som i samverkan med lokalsamhället stärker människors tillgång till likvärdig vård och hälsa, utan risk att drivas in i fattigdom. Konkret kan det handla om stöd till vårdcentraler, mobila hälsokliniker, vaccinationskampanjer och utbildning av lokala hälsoarbetare.

Mer om temat finns på:
www.musikhjälpen.se

Om Musikhjälpen

Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Det är ett insamlingsevenemang som varje år samlar in pengar till en undanskymd mänsklig katastrof. Tre kända artister/programledare bor i en glasbur för att sända radio och TV dygnet runt i 144 timmar, vilket motsvarar 6 dagar. Under den tiden får de besök av artister och personer som engagerar sig för insamlingen. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 Sveriges Radio, SVT Play och till stora delar också i SVT 2. 2019 var Västerås värdstad för Musikhjälpen. Temat var ”Sex är inte ett vapen”. Miriam Bryant, Farah Abadi och Daniel Hallberg programledde när publiken startade nästan 650 000 engagemang och samlade in över 50 miljoner kronor.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 8 oktober 2020