Det nya normala i besöksnäringen

Publicerad: 8 oktober 2020
Industrilandskapet i Norrköping fotat från ovan. Foto: Fredrik Schlyter.

Industrilandskapet i Norrköping fotat från ovan. Foto: Fredrik Schlyter.

Norrköping har klarat sig bättre än många kommuner i motsvarande storlek i Sverige vad gäller antal gästnätter på hotell, stugor och vandrarhem. Det visar SCB:s siffror över kommersiella gästnätter fram till augusti månad.

I dag träffades representanter från besöksnäringen på en samverkansträff på Louis De Geer. Ett 50-tal personer från företag i besöksnäringen, kommunala tjänstepersoner och politiker var representerade fysiskt och ett antal personer deltog digitalt. Samtidigt presenterades SCB:s siffror över kommersiella gästnätter fram till augusti månad.

Siffrorna visar att antalet kommersiella gästnätter i Norrköping har minskat kraftigt i jämförelse mot 2019. Minskningen beror på Corona-pandemin, som har påverkat besöksnäringen negativt, inte bara i Norrköping utan i hela Sverige.

Totala antalet gästnätter under sommarmånaderna juni, juli och augusti var 166 025 i Norrköping, vilket är en minskning med 29 procent. Av dessa var 160 423 svenska gästnätter och 5 602 utländska gästnätter. Under juli genomfördes 82 277 övernattningar i Norrköping, vilket förmodligen kommer bli årets bästa månad. Reserestriktionerna lättade i mitten på juni vilket gjorde att juli och augusti kunde hämta upp en del av tappet från juni.

Trots den bistra våren finns en del ljusglimtar. Kolmårdens djurpark har kunnat ha öppet, även om det funnits begränsningar i antalet besökare även där, vilket har haft stor betydelse för besöksnäringen i Norrköping.
– Vi på Kolmården är tacksamma att vi kunnat ha öppet och det känns extra bra i magen att det även hjälpt våra kollegor inom Norrköpings besöksnäring. Nu blickar vi framåt och vi är taggade att få en ännu bättre sommar 2021, säger Christine Karmfalk, vd Kolmårdens djurpark.

Naturturism har stått högt i kurs. Vandringsleder, badplatser och friluftsområden har varit mer besökta än tidigare somrar. Skärgården i Arkösund har varit välbesökt och fler personer än tidigare har rest med Skärgårdslinjen från Arkösund. Arbetets museum, Visualiseringscenter C, Norrköpings Stadsmuseum och Norrköpings Konstmuseum redovisar besökssiffror där de flesta anger att sommaren varit över förväntan. Majoriteten av besökarna är hemestrande östgötar och grannar från närliggande regioner. Utländska besökare har i stort sett uteblivit.
– Det känns naturligtvis bra att sommaren blev bättre än vad som först befarades. Samtidigt har avsaknaden av evenemang gjort att evenemangsbolag och leverantörer knutna till evenemang i princip inte haft någon verksamhet. Det finns en oro för framtiden bland många aktörer inom besöksnäringen, även om många tror på ett betydligt ljusare läge i höst än i våras, säger Christina Leinonen näringslivsutvecklare, besöksnäring, Norrköpings kommun.

Det kraftigt minskade utlandsresandet har gjort att weekendturismen bland svenska privatpersoner har ökat markant.
– Mycket tyder på att svenskarna förbereder sig på en höst och vinter på hemmaplan. Vi har flera positiva evenemang som kommer till Norrköping i vinter. Bland annat Musikhjälpen och Norrköping Light festival som drar besökare till vår stad, fortsätter Christina Leinonen.

Totalt sedan årsskiftet har antalet gästnätter i Norrköping uppgått till 278 917, vilket innebär en minskning med 29 procent i jämförelse med föregående år.

Under samverkansträffen på Louis De Geer höll Erika Charbonnel från analysföretaget Kairos Future ett föredrag kring ”Det nya normala i besöksnäringen”. Hon menar att framtiden med största sannolikhet inte kommer att bli vad den varit för besöksnäringen.

– Vi kommer att fortsätta resa, men allt blir inte som förr. Men det finns möjligheter för de som vågar och orkar lyfta blicken, säger Erika Charbonnel.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 8 oktober 2020