Möjligt med uteserveringar även på vintern i Norrköping

Publicerad: 21 september 2020
Bild på ljusslinga, fotad mot himmel.

Norrköpings kommun har i flera år haft möjligheten för restauranger att ansöka om markupplåtelse för uteserveringar även under vintern. En möjlighet som under den rådande pandemin kan hjälpa till att underlätta arbetet med att förhindra smittspridning.

I Norrköpings kommun kan man ansöka om markupplåtelse för både sommar- och vintersäsong. Sommarperioden sträcker sig från 1 april till sista oktober och vintersäsongen från 1 november till 31 mars.

- Det är bra att Norrköpings kommun kan erbjuda det här. Många krogar har haft det tufft under pandemin och förlängda tillstånd gör det enklare för dem att kunna arbeta med att förhindra smittspridning även under vinterhalvåret. Samtidigt är det ett bra sätt att stötta näringen, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

Möjligheten att söka tillstånd även under vintern utnyttjas varje år av ett flertal krögare i Norrköping. En av dem är Gabriel Malki som driver S:t George.

- Jag har sökt flera gånger och det är en smidig process. Möjligheten att ha uteserveringen öppen även på vintern är viktig inte minst nu under coronapandemin. Under kristider behöver man som företagare allt stöd man kan få. Jag är väldigt nöjd med den här möjligheten, säger han.

Det handlar alltså om tidsbegränsade tillstånd och inte permanenta. Ett nytt tillstånd behöver sökas inför varje ny säsong. Under vintersäsongen är det vanliga att tillståndet rör en mindre yta än under sommaren. Det eftersom en uteservering inte får förhindra framkomligheten för till exempel snöröjning.

- Det är viktigt att säga att det är polisen som beslutar om tillstånd. Kommunen är bara remissinstans, men polisen tar i tillståndsprocessen hänsyn till kommunens yttrande. Det är därför bra om markupplåtelsen diskuterats med kommunen innan tillståndet söks, säger Maria Egebäck, enhetschef för driftstöd och service på Norrköpings kommun.

Om man får tillstånd att ha uteservering även på vintern är det viktigt att tänka på att det kan innebära att man också behöver ansöka om att få ett förlängt serveringstillstånd.

- De som har serveringstillstånd för uteservering som gäller året runt behöver inte informera oss, men de som har serveringstillstånd under en viss period behöver ansöka om en ändring. Vi får självklart prioritera dessa ärenden när de kommer, säger Magdalena Öberg, Enhetschef för livsmedel på Norrköpings kommun.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 21 september 2020