Friidrotts-SM 2022 till Norrköping

Publicerad: 30 juli 2020
På bild från vänster: Frida Johansson, häcklöpare Tjalve IF, Krister Hultberg Tjalve IF, Kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Johansson, kultur- och fritidsdirektör Maria Modig och Ellinor Sturman Tjalve IFFoto: Björn Persson, Tjalve IF

På bild från vänster: Frida Johansson, häcklöpare Tjalve IF, Krister Hultberg Tjalve IF, Kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Johansson, kultur- och fritidsdirektör Maria Modig och Ellinor Sturman Tjalve IF. Foto: Björn Persson, Tjalve IF.

Friidrotts-SM 2022 kommer att arrangeras i Norrköping. Det har Svenska Friidrottsförbundets styrelse beslutat. Tävlingarna kommer att hållas på den nya friidrottsarenan på Himmelstalund.

– På grund av det rådande läget med det nya coronaviruset ställs många arrangemang in just nu. Inte minst gäller det inom idrotten som påverkas i stor utsträckning. Även om detta ligger ett par år framåt i tiden är det kul att vi får det här att se fram emot i Norrköping. Det stärker Norrköping som evenemangsstad och kan förhoppningsvis också vara med och bidra till att stärka näringslivet i Norrköping. Vi vill också rikta ett stort tack till Tjalve IF. Utan deras engagemang hade vi aldrig lyckats få friidrotts-SM till Norrköping, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Johansson (S).

Tävlingen kommer att avgöras i augusti 2022 och då förväntas runt 700 toppidrottare komma till Norrköping för att delta. Arrangemanget roterar mellan olika städer och Norrköping har arrangerat SM en gång tidigare, på Idrottsparken 1906. Totalt avgörs 36 individuella grenar för damer och herrar. Svenska Friidrottsförbundet äger arrangemanget men mästerskapens värdskap ligger på lokala arrangörsföreningar. För Norrköpings del alltså Tjalve IF.

– Det här betyder väldigt mycket både för oss som förening men också för staden och för hela regionen och vi behöver verkligen positiva nyheter kring idrotten just nu med tanke på Coronaviruset. Vi upplever redan ett stort intresse för friidrott lokalt, och det här kommer att ge oss chansen att visa upp friidrott när den är som bäst. Det kommer också att väcka intresset hos många ungdomar och få talanger att satsa vidare. Nu ser vi fram emot att planera och genomföra ett fantastiskt friidrotts-SM 2022, säger Anna Palmerius, ordförande i Tjalve IF.

Beslutet att utse Tjalve IF och Norrköping, som arrangör för Friidrott-SM 2022 fattades av Svenska Friidrottsförbundets styrelse i fredags den 27 mars.

– Tjalve IF är en förening som under flera års tid förberett sig för uppgiften att arrangera friidrotts-SM genom att på ett mycket bra sätt arrangera mästerskap som inomhus-SM och lag-SM de senaste åren. I tillägg är Norrköpings nya arena välplanerad och uppfyller alla våra krav. Norrköping är också en aktiv idrottsstad som värnar idrott och kultur och har varit värdar för idrottsevenemang som O-ringen och SM-veckan de senaste åren, säger Karin Grute Movin, vice ordförande i Svenska Friidrottsförbundet och ordförande i förbundets tävlings- och arrangemangskommitté.

Den totala kostnaden för Norrköpings kommun för planering och genomförande beräknas uppgå till 1 400 000 kronor. Kostnaden fördelas, inom ramen, på de ansvariga kontoren uppdelat över två år, 2021 och 2022.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 30 juli 2020