Glad digital nationaldag

Publicerad: 5 juni 2020
Foto på svenska flaggor

Nu kan du fira nationaldagen digitalt. Norrköpings kommun vill tillsammans med Cnema önska alla en fin nationaldag genom att sända en särskild videohälsning med tal, sång och musik.

Det traditionsenliga och uppskattade firandet i Olaiparken är i år inställt med anledning av coronapandemin. Firandet är dock inte inställt. Den 6 juni publiceras flera olika filmer på Norrköpings kommuns sociala medier och webbsida så att alla ska kunna ta del av firandet på avstånd. I filmerna håller kommunfullmäktiges ordförande Olle Vikmång (S) tal till kommuninvånarna.
– Jag ser alltid fram emot att få träffa alla nationaldagsfirare i Olaiparken och hälsa nya invånare välkomna till Norrköping. Det är inte roligt att ställa in men ett beslut vi var tvungna att fatta med anledning av de restriktioner som råder. Vi hoppas att detta annorlunda sätt att fira på ändå kan glädja många och att filmerna kan ge en härlig nationaldagskänsla, säger Olle Vikmång (S). Filmerna visar även dans, sång och musik för att skapa en sommarkänsla om än från hemmets vrå.

På grund av de restriktioner som råder i den tid som är behöver alla hjälpas åt att hålla i och hålla ut för att minska smittspridningen. Det gör också att vi behöver hitta andra sätt att fira på. Cnema har satt ihop filmerna för att i bästa mån ge alla invånare ett glatt firande.
– Det är en upp och nervänd värld vi lever i just nu och många av våra möjligheter att träffas kring högtider och evenemang uteblir.
Det ger oss möjlighet att tänka nytt och hitta nya vägar ut i stugorna.
Vi önskar på detta sätt alla en fin nationaldag, fira ordentligt och ta hand om varandra på bästa digitala sätt tills vi får möjligheten att ses som vanligt igen.

Sommaren är här och tillsammans hjälps vi åt att bromsa smittspridningen.
– Jag är övertygad om att vi tar oss igenom även den här krisen. Norrköping har en förmåga att alltid resa sig och det ska vi göra även denna gång, tillsammans. Jag vill rikta ett stort tack till alla de som gör uppoffringar och insatser under den här tuffa tiden. Önskar alla en riktigt fin nationaldag, säger Olle Vikmång (S).

Den traditionella flaggningen under nationaldagen genomförs som planerat. De föreningar och privatpersoner som har ansökt om flagga till befintlig flaggstång i Norrköpings kommun, och som uppfyller kriterierna, har fått sina flaggor inför den 6 juni. Totalt delas 30 flaggor ut i år.

Här kan ni se nationaldagsfilmerna:
www.norrkoping.se/nationaldagen2020

Läs tidigare pressmeddelande om hälsningen:
Nyhet, nationaldagshälsning ersätter traditionellt firande

Inställda arrangemang utöver festligheterna i Olaiparken:

Nationaldagskonsert i Rådhuset
Varje år arrangeras en sommarkonsert i Rådhusets trapphall; även denna ställs in på grund av rådande omständigheter.

Ceremoni för nya svenska medborgare
Under nationaldagen anordnas en ceremoni för alla de som blivit nya svenska medborgare i Norrköpings kommun under året. I år ställs ceremonin in, och deltagarna kommer istället att bjudas in till 2021 års ceremoni.

Norrköpings kommun följer regeringens och andra myndigheters rekommendationer gällande arbetet kopplat till covid-19. Det innebär att beslutet gällande det traditionella nationaldagsfirandet kan komma att påverkas av nya rekommendationer angående bland annat folksamlingar.

Dela gärna sidan
Uppdaterades senast 5 juni 2020