Information med anledning av coronaviruset, covid-19

Som besökare eller invånare behöver du själv kontrollera vad som gäller för respektive evenemang, aktivitet eller sevärdighet som presenteras på denna webbplats. Tänk på att följa de uppmaningar vi får från Folkhälsomyndigheten och hålla avstånd till varandra inom- och utomhus, samt om det är kö i någon kassa eller liknande.

Norrköpings kommun följer regeringens och andra myndigheters rekommendationer och arbetar aktivt för att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt.

  • Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.
  • Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
  • Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning. Kravet på smittskyddsåtgärder ligger dock kvar för verksamhetsutövaren.
  • Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Det innebär att fler personer till exempel kan delta i gudstjänster, gå på teater och på fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.
  • Från och med 1 mars 2021 får sällskap bestå av max 1 person för serveringsställen som är en del av en handelsplats, exempelvis gallerior och köpcentrum. Detta gäller om inte serveringsstället kan nås genom egna entréer. Beslutet förlängs till den 1 juni 2021.
  • Från och med den 1 juni gäller en nationell begränsning av öppettiderna till klockan 22:30 för samtliga serveringsställen. Regeln om max 4 personer per sällskap ligger kvar. Serveringsställen kan dock ha öppet för avhämtning eller hemleverans efter klockan 22:30.
  • Regeringens rekommendation från den 18 december, om att all verksamhet som drivs av stat, regioner och kommuner och som inte är nödvändig bör vara stängd, är förlängd. Det gäller bland annat badhus, bibliotek, muséer och andra verksamheter. Idrotts-, fritids-, och kulturaktiviteter för barn och unga födda 2002 och senare, såväl utomhus som inomhus, undantas från rekommendationen. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webb.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7–9 samt 16–18 vardagar. Rekommendationen riktar sig till personer födda 2004 och tidigare.
  • Utrikesdepartementet avråder just nu från resor till många länder. Det råder också inreseförbud för icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EU. Regeringen har från och med den 6 februari beslutat om inreseförbud för utländska medborgare som inte kan uppvisa negativt covid-test. Läs mer på krisinformation.se

Mer information från Norrköpings kommun kring coronaviruset hittar du här:

www.norrkoping.se/coronaviruset

Dela gärna sidan
Hjälpte den här informationen dig?
Uppdaterades senast 1 juni 2021