Information med anledning av coronaviruset, covid-19

Här finns samlad information om det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Norrköpings kommun följer regeringens och andra myndigheters rekommendationer och arbetar aktivt för att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt.

Beslut om skärpta allmänna råd i Östergötlands län

Under torsdagen den 29 oktober meddelade Folkhälsomyndigheten, Länsstyrelsen och Region Östergötland att råden i Östergötland skärps. Orsaken är att smittspridningen av coronaviruset åter går väldigt snabbt. Norrköpings kommun anpassar nu sin verksamhet utifrån de lokala allmänna råden.

Här kan du läsa om de åtgärder som görs inom Norrköpings kommun:
Åtgärder inom Norrköpings kommun med anledning av de skärpta råden

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som vistas i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län från och med den 29 oktober att:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Läs mer här:
Beslut om skärpta allmänna råd i Stockholms län, Västra Götalands län och Östergötlands län

För dig som är företagare och näringsidkare:
Information till näringslivet med anledning av skärpta råd


Vad ska jag tänka på som arrangör av evenemang?

Förbud mot sammankomster på max 50 personer. Från och med söndag den 29 mars får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha max 50 deltagare. Beslutet fattades av regeringen 27 mars.

Många företag har infört egna restriktioner vilket betyder att mindre evenemang också kan få många avbokningar. Även om du planerar att arrangera ett mindre evenemang kan det vara bra att fundera kring andra aktörers möjlighet att medverka.

Vad ska jag tänka på som deltagare i evenemang?

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet.

Just nu kan det vara bra att tänka på att en del evenemang kan ställas in med kort varsel.

På grund av rådande restriktioner med anledning av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 behöver du själv kontrollera vad som gäller för respektive evenemang, aktivitet eller sevärdighet som presenteras här. Tänk på att följa de uppmaningar vi får från folkhälsomyndigheten och hålla avstånd till varandra inom- och utomhus, samt om det är kö i någon kassa eller liknande.

Mer information från Norrköpings kommun kring coronaviruset hittar du här:

www.norrkoping.se

Dela gärna sidan
Hjälpte den här informationen dig?
Uppdaterades senast 30 oktober 2020