Information med anledning av coronaviruset, covid-19

Här finns samlad information om det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Norrköpings kommun följer regeringens och andra myndigheters rekommendationer och arbetar aktivt för att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt.

Håll i och håll ut

Nu mer än någonsin måste vi alla ta vårt personliga ansvar för att försöka minska smittspridningen av covid-19. Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd innebär att vi bör undvika större sammanhang där människor träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar.

Det är också viktigt att vi håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum och i kollektivtrafiken. Även verksamheter som butiker och föreningar måste minska risken för smittspridning genom att till exempel informera allmänheten, undvika att flera personer samlas, markera avstånd i exempelvis köer och erbjuda möjlighet till handtvätt med tvål och vatten.

Vad ska jag tänka på som arrangör av evenemang?

Förbud mot sammankomster på max 50 personer. Från och med söndag den 29 mars får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha max 50 deltagare. Beslutet fattades av regeringen 27 mars.

Många företag har infört egna restriktioner vilket betyder att mindre evenemang också kan få många avbokningar. Även om du planerar att arrangera ett mindre evenemang kan det vara bra att fundera kring andra aktörers möjlighet att medverka.

Vad ska jag tänka på som deltagare i evenemang?

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet.

Just nu kan det vara bra att tänka på att en del evenemang kan ställas in med kort varsel.

På grund av rådande restriktioner med anledning av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 behöver du själv kontrollera vad som gäller för respektive evenemang, aktivitet eller sevärdighet som presenteras här. Tänk på att följa de uppmaningar vi får från folkhälsomyndigheten och hålla avstånd till varandra inom- och utomhus, samt om det är kö i någon kassa eller liknande.

Mer information från Norrköpings kommun kring coronaviruset hittar du här:

www.norrkoping.se

Dela gärna sidan
Hjälpte den här informationen dig?
Uppdaterades senast 23 juni 2020